Mikor kezdődik a depresszió?

A serdülőkorú fiúk egyötödénél, a lányok negyedénél depresszív hangulatról lehet beszélni és ebben a rizikócsoportban vannak a későbbi depressziós betegek – hangzott el a csütörtökön megrendezett első Egészségpedagógus Napon. A jövő generációjának egészségéhez a kulcs a szülők és a pedagógusok kezében van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 17. szabo.daniel

A serdülőkorú fiúk egyötödénél, a lányok negyedénél depresszív hangulatról lehet beszélni és ebben a rizikócsoportban vannak a későbbi depressziós betegek – hangzott el a csütörtökön megrendezett első Egészségpedagógus Napon. A jövő generációjának egészségéhez a kulcs a szülők és a pedagógusok kezében van.


Hagyományteremtő szándékkal Egészségpedagógus Napot alapított a Béres Egészség Hungarikum Alapítvány, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet és az Országos Egészségfejlesztési Intézet. A Nap alkalmából országos konferenciát szerveztek azzal a céllal, hogy szakmai szervezetekkel karöltve felhívják a figyelmet arra, van még mit tenni a fiatalok egészségfejlesztéséért.

Juhász Józsefné, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi Főosztály vezetője köszöntőjében felhívta a figyelmet: a leggyakoribb magyarországi krónikus betegségek megelőzéséhez elengedhetetlen az egészségtudatos magatartás korai kialakítása. Kifejtette, a gyermekkorban elsajátított ismeretek segítenek, hogy a felnőttkor káros kihívásaival szembesülve a helyes utat tudjuk választani. Az egészségtudatosság kialakítására a legalkalmasabb helyszín az óvoda és az iskola, ezért szükség van a pedagógusok közötti párbeszédre és az összefogásra.

Béres József, a Béres Egészség Hungarikum Program alapítója elmondta, az alapítvány a kezdeményezéssel is szeretne a katalizátora lenni az egészségpedagógusok összefogásának. A Béres Egészség Hungarikum Program egy egész nemzetet átfogó egészségmegőrző kezdeményezés, amelynek szlogenje: Legyen az egészség Hungarikum! Béres József kifejtette, hisz a közösségalapú egészségfejlesztésben és ebből kihagyhatatlan a magyar ifjúság, mivel egészséges nemzetünk csak úgy lehet, ha az egészséges ifjúságot tudunk felnevelni.

Dr. Németh Ágnes, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet kutatásvezetője előadásában egy friss WHO-kutatás hazai eredményeit ismertette. A serdülőkorúak között végzett vizsgálat többek között az úgynevezett „szubjektív jóllét” (közérzet) háttértényezőit elemezte. Mint elmondta, a 21. század betegségének nevezett mentális problémáknak már a serdülőkorúaknál vannak jelei. Kiemelte, hogy az élettel való elégedettség 11 éves kor után folyamatosan romlik. A mentális egészséget védő tényezők között – a kutatás szerint – kiemelt szerepe van a rendszeres fizikai aktivitásnak, és a családi- és a kortárskapcsolatok minőségének is.

A Béres Egészség Hungarikum Programról és az egészségfejlesztésről további információ az alapítvány honlapján található, ahol hasznos tanácsokat kaphatunk az egészségmegőrzéssel kapcsolatban, hogy hogyan neveljünk mentálisan is egészséges gyerekeket.