Mikor lehet veszélyes a burokrepesztés?

Az átgondolt szülészorvosi eljárás segítséget jelenthet a kismamának: a hosszan elhúzódó vajúdásnál burokrepesztés hatására a szülés folyamata felgyorsulhat, így az anyának marad ereje a kitolásra is. De van, mikor problémát okoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
veszély
2019. január 24. Babaszoba
Szerencsétlen esetben a burokrepesztés a köldökzsinór előreesését okozhatja, ami azonnali beavatkozást és műtétet igényel.

Mikor van szükség burokrepesztésre?

Egy szülés általában kétféleképpen indulhat el: elfolyhat a magzatvíz, ebben az esetben a burok magától megrepedt, nincs vele teendő. Más esetekben méhösszehúzódások (tehát fájások) kezdődnek, s olyankor is legtöbbször magától megreped a burok előbb vagy utóbb. Repeszteni csak akkor kell, ha annyira előrehaladott a vajúdás, hogy közeledik a kitolási szakasz, de a burok még mindig ép.
“Kitolási szakaszt álló burokkal tilos indítani, tehát legkésőbb a kitolás megkezdése előtt repesztés válik szükségessé, ha addig magától ez nem történt meg” – magyarázza dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos. Burokban születni ugyanis veszélyes a babára nézve. “Ha egy kisbaba burokban születik, akkor a népi hagyomány szerinti szerencséje abból ered, hogy a világra jövetelekor volt ott valaki, aki egyből megrepesztette ezt a burkot. Ennek az embernek az életét köszönheti a kisbaba.”
Sok esetben még a vajúdás tágulási szakaszában dönt úgy a szülészorvos, hogy megrepeszti a magzat-burkot. “Ez minden esetben egy világos mérlegelés eredménye: a minél kevesebb beavatkozás elve mellett a józan észre is hagyatkozni kell. A kisbaba feje ugyanis sokkal jobban képes segíteni a tágulást, mint a burok, ezért hosszan elnyúló vajúdásnál, ha nagyon lassan tágul a méhszáj, át kell gondolnia az orvosnak, várhatóan a kismamának fog-e maradni ereje a kitolásra.