Mikor vigyük első alkalommal fodrászhoz a picit?

Még sosem volt fodrásznál a kicsi? Talán fél a gyermeke az ollótól? Mindez kiskorban teljesen természetes – vallja Vida Ágnes babapszichológus, akit a hajvágási praktikákról és fontos tudnivalókról kérdeztünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 30. bencze.aron

Még sosem volt fodrásznál a kicsi? Talán fél a gyermeke az ollótól? Mindez kiskorban teljesen természetes – vallja Vida Ágnes babapszichológus, akit a hajvágási praktikákról és fontos tudnivalókról kérdeztünk.


A kisdedek többnyire kis hajjal születnek, ami körülbelül 10-12 hónapos korára nő meg annyira, hogy a szemébe lógjon – állítja a babapszichológus, kiemelve: kifejezetten ritka, hogy a csecsemő olyan hosszú hajjal jön a világra, ami később is megmarad, azonban ezekben az esetekben sem lesz zavaróan hosszú a haja 8-9 hónapos kora előtt. Elsőként általában a lányok szorulnak hajvágásra, miután az övék gyorsabban nő. Amikor először látjuk, hogy a gyerek szemébe lóg a haja, még elegendő a tincseket csattal félrehúzni vagy felgumizni, nem muszáj azonnal vágni – figyelmeztet Vida Ági, aki szerint a lányok első hajvágását érdemes ollóval végezni.

Az első igazítás

A fiúk haja többnyire 1 éves koruk után szorul először igazításra. Esetükben gyakran hátul már erősen nő a hajuk, miközben felül és kétoldalt még pihés a fejbőrük. Ilyenkor, ha csak ollót használunk, ezek a pihés részek még sokáig megmaradnak, nem erősödnek meg, ezért praktikusabb az első vágást nyírógéppel megejteni, így mindenhol egyformán erősödni kezd a haj – tanácsolja a szakember. Mint folytatja, érzékenyebb bőrű kisfiúk fejbőre gyakran még 3-4 évesen is koszmósodik. Ez a probléma elsősorban meleg időben fokozódhat, ezért ilyenkor praktikusabb az egészen rövid haj. Magyarázatképpen hozzáteszi: a fejbőr nem izzad annyira, és a koszmót is könnyebb eltávolítani.

Vida Ágnes a hajvágás technikai részleteiről is beszél. Véleménye szerint a legjobb megoldás a pici babát apukája ölébe ültetni, vagy saját ölünkbe venni, amíg valaki más megnyírja. Az első néhány vágás alkalmával kifejezetten keveset kell vágni, amit akár szárazon is elvégezhetünk, nem muszáj előtte hajat mosni.

Amennyiben sokat ficánkolna a pici, a legjobb megoldás az etetőszék – ajánlja a szakember. Hajnyírógép esetében már nagyobb mennyiséget érdemes vágni, a gyerek vállára pedig törülközőt kell tenni, hogy ne hulljanak a nyakába a tincsek. „Olyan nyírót használjunk, ami garantáltan nem húzza a hajat, ami ha nagyon hosszú, érdemes előtte ollóval vágni belőle” – jegyzi meg. Természetesen a babák többsége nem fogja szeretni a hajvágást, ezért Vida Ágnes türelemre int. Meg lehet próbálni több részletben vágni a hajat, mindig csak egy kicsit” – ad praktikus tanácsot, rámutatva, sokat segíthet az is, ha pontosan megmutatjuk és elmagyarázzuk, mi történik majd, így nem lesz olyan ijesztő a folyamat. Könnyíti a helyzetünket, ha a pici közben látja magát a tükörben.

Nem kell elsietni!

Vida Ágnes szerint fodrásszal érdemes a gyerek legalább 2, de inkább 3 éves koráig várni. Szerencsére a gyermekfodrászatok többségében ma már van magasított szék, amire valamilyen játékot (pl. kis kormányt) szereltek, így a kicsi elfoglalja magát, amíg vágják a haját. Mint mondja, dackorszak idején gyakran hisztibe fullad a fodrász-kaland, azonban általában a lányok jobban viselik és szívesebben mennek, míg a fiúk inkább csak 4-5 éves koruk körül békélnek meg vele.

A hajfestést semmiképpen nem javaslom a gyerekeknél, mert sokkal érzékenyebb a bőrük, ezért az esetleges allergiás reakciók is sokkal erőteljesebben jelentkezhetnek – reagált felvetésünkre a babapszichológus, kiemelve: zselét, hajlakkot, habot alkalmilag lehet használni, de mindig allergiatesztet kell előtte végezni a bőr egy pontján 24 órát kivárva és a rendszeres használat itt sem ajánlott.