Mikortól érdemes a számokkal foglalkozni?

Ovismatek, számolófüzet, játékos tanulgatás. Vajon mikor jön el az ideje a számolásnak?Már a kétévesek is észlelik a különbséget egy kevesebb és egy több, de legfeljebb hat tagból álló halmaz között, ám ezt nem tudják kifejezni. Tehát a hat banánkarikát tartalmazó tányér felé nyúlnak, ha a másikon csak kettő van. Elvont mennyiségfogalmak azonban csak hároméves kortól alakulnak ki.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 14. szabo.daniel

Ovismatek, számolófüzet, játékos tanulgatás. Vajon mikor jön el az ideje a számolásnak?
Már a kétévesek is észlelik a különbséget egy kevesebb és egy több, de legfeljebb hat tagból álló halmaz között, ám ezt nem tudják kifejezni. Tehát a hat banánkarikát tartalmazó tányér felé nyúlnak, ha a másikon csak kettő van. Elvont mennyiségfogalmak azonban csak hároméves kortól alakulnak ki.


A kisóvodások meg tudják mondani, hány évesek, és ujjukon ezt meg is mutatják. Minél többször látják és számolgatják meg a tárgyakat, annál könnyebben értik meg, mit jelentenek a számok. Bármikor gyakorolhatjátok, a kicsik élvezettel és büszkén számolgatják meg a reggelire kapott falatokat, az autókat a ház előtt vagy az elgurult színes ceruzákat. Mondjatok mondókát az ujjaitokhoz, séta közben a lépéseitekre (Egy, megérett a meggy…).