Milyen ételt vihet a gyermek az iskolába?

A kérdés elsőre merőben teoretikusnak tűnik, hiszen a gyermek olyan ételt visz a suliba, amilyet a szülő csomagol neki. A kérdés már csak az, hogy csomagolhat-e a szülő akármit, vagy az iskola beleszólhat ebbe? Nos, egy angliai iskola beleszólt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tízórai
2018. január 04. Család.hu

A bradfordi intézmény ugyanis egyszerűen betiltotta az egészségtelennek tartott ételeket (mint amilyen a hússal töltött sült tésztához hasonlító sausage roll). A döntés alaposan megosztotta a szülőket.

A brit oktatási törvény az egyes iskolákra bízza, milyen hozzáállást alakítanak ki az otthonról hozott élelmiszerekkel kapcsolatban. Így fordulhat elő, hogy míg egyes intézményekben bizony alaposan megnézik, mit csomagoltak a tanulóknak, addig máshol egyáltalán nem foglalkoznak vele. (Más a helyzet persze a hivatalos iskolai étkeztetéssel.)

A Children’s Food Trust nevű jótékonysági szervezet azt ajánlja a szülőknek, hogy változatosan pakoljanak a gyermekeknek, ne mellőzzék a szénhidrátokat (kenyér, tészta, krumpli), de ugyanúgy adjanak gyümölcsöt, zöldséget, kis húst, halat, tojást, valamint tejterméket, például sajtot vagy joghurtot, inni pedig leginkább vizet, esetleg tejet adjanak, ha pedig nagyon ragaszkodnak a gyümölcsléhez, akkor abból csak kis adag menjen.

Visszatérve a bradfordi Shirley Manor Primary Academy általános iskolához, a tiltást bevezető igazgató, Heather Lacey a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a legtöbb szülő támogatta a döntést.

Az ügy középpontjában álló kisfiú – akinek a sausage rollját elvették – édesapja, Steve Fryer ezt kicsit másként látja, szerinte ugyanis a szülők csak megadták magukat az iskolának, és ezt a neten többen is hasonlóképp látták.

A cikk ITT folytatódik.