Milyen vitaminokra van szükségünk a terhesség alatt?

Egészséges gyermekhez egészséges édesanyára van szükség. Ehhez pedig számos vitaminra. A Családháló annak próbált utánajárni, egy kismamának milyen tápanyagszükséglete van. Nemcsak arra kell figyelni, miből, de arra is, mennyit szedünk, ugyanis túlszedésük fejlődési rendellenességet okozhat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 01. bencze.aron

Egészséges gyermekhez egészséges édesanyára van szükség. Ehhez pedig számos vitaminra. A Családháló annak próbált utánajárni, egy kismamának milyen tápanyagszükséglete van. Nemcsak arra kell figyelni, miből, de arra is, mennyit szedünk, ugyanis túlszedésük fejlődési rendellenességet okozhat!


Prevenció. Egy új élet születése esetén hangsúlyozottan érdemes odafigyelni erre, hiszen egy újszülött várhatóan akkor lesz valóban egészséges, ha az édesanya nemcsak áldott állapotban, hanem előtte is egészséges. A tudomány jelenlegi állása szerint a betegségek 30 százaléka megelőzhető lenne megfelelő vitamindús táplálkozással, sőt a kialakult betegségek lefolyása is javítható.  Miután nemcsak a vitaminokon van a hangsúly, hanem azok mértékén is, ezért mindenképpen keressék fel orvosukat a helyes mennyiség, illetve az időzítés miatt.

A vitaminokat alapvetően két külön csoportra oszthatjuk, vízben és zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódóakkal könnyebb a dolgunk, ugyanis nem vagyunk képesek túladagolni magunkat, mert a felesleges mennyiség egyszerűen távozik a szervezetből. Ezekből naponta szükséges elegendő mennyiséget fogyasztani. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K vitaminok) viszont már bonyolultabb helyzetet okozhatnak, miután felhalmozódhatnak a szervezetben. Az egészséges magzatfejlődés szempontjából pedig a hiányos és a túlzott bevitel egyaránt káros lehet.

Folsav

A sejtosztódáshoz szükséges vitamint amennyiben lehetséges már a terhesség előtt 2-3 hónappal érdemes elkezdeni szedni. A magzat központi idegrendszerének kialakulásakor elengedhetetlen, illetve segítségével megelőzhető számos magzati fejlődési rendellenesség (nyitott gerinc). A szükséglet növekedése várandósság alatt a kétszeresére ugrik!  Folsavat tartalmaz: a zöld leveles zöldségfélék (brokkoli, spárga) főzelékfélék (lencse, bab, borsó) és citrusfélék, valamint a mogyoró és teljes kiőrlésű termékek.

A vitamin

Ez a vitamin a növekedéshez, a csont-, a fog- és a bőrszövet kialakulásához, épségéhez szükséges, emellett növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást. A-vitamint tartalmaz: tej és a tejtermék, tojássárgája, máj. A szükséglet növekedése a várandósság alatt +25 százalék, azonban ez a mennyiség könnyen felvehető mindennapi élelmiszerekkel, ezért a táplálékkiegészítők nem ajánlottak. Fontos, hogy az A-vitamin- beviteled nehogy túlzott legyen, mert már a viszonylag kismértékű túladagolás is fejlődési rendellenességhez vezethet.

B1 vitamin

Erre a terhesség késői szakaszában a megnövekedett energiaszükséglet miatt van elsősorban szükség. Felesleges tabletta formájában szedni, inkább táplálékból fedezzük a szükségletet: a sertéshús, borsó, bab, barna rizs, búzacsíra, sörélesztő kivonat, és a zöld leveles zöldségek egyaránt tartalmazzák.

B2-vitamin

Szinte az összes anyagcsere-folyamatban (fehérje, zsír és szénhidrát) részt vesz. Az élesztő, a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, húsok tartalmazzák. A szükséglet növekedése + 25 %.

B6-vitamin

A magzat agyműködéséhez és idegrendszerének kifejlődéséhez szükséges. Rendkívül fontos a fehérjék alkotóelemeinek reakcióiban és a zsírok anyagcseréjében. Elsősorban máj, húsok, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek tartalmazzák a B6 vitamint, a szükséglet növekedése itt is +25 %.

B12-vitamin

A magzatban a vörösvértestek képződéséhez szükséges. Megtalálható a komplex készítményekben is, de a táplálékkal is fedezheted a szükségletet, kizárólag állati eredetű élelmiszerekben: a tej, a sajt, a tojás és a halfélék egyaránt tartalmazzák. A szükséglet növekedése a várandósság alatt több mint + 25 %.

C-vitamin

A sejtek épségéért, a vas felszívódásáért felel, a kötőszövetek kollagénjének képződéséhez, és ennél fogva a vérerek falának stabilitásához elengedhetetlen. Jó antioxidáns hatású, az ellenállóképességet fokozza. Elsősorban citrusfélék, zöldség- és főzelékfélék, csipkebogyó tartalmazza. A szükséglet növekedése a várandósság és szoptatás alatt +50 %. Meglehetősen nehéz csupán az étkezéssel fedezni a szükségletet, ezért fontos a tabletta formájában történő utánpótlás is. A napi 100 mg C vitamin szedése a terhesség 20. hete után hatásosan csökkenti a korai burokrepedés kockázatát.

D-vitamin

A kalcium és a foszfor csontokba és fogakba való épülését segíti. Napfény hatására a bőrben képződhet. Hiányában a csontok fejlődése súlyos zavart szenved. D-vitamint tartalmaz: a halolaj, tojás, tejtermékek, margarinok és a máj. A szükséglet növekedése a várandósság alatt +15 %.

E-vitamin

 Antioxidáns hatású vegyület. A várandós édesanya szükséglete 25 %-kal nő meg. Olajos magvakban és hüvelyesekben található jelentősebb mennyiségben.