Minden baby boom korszakban születettnél tesztelni kellene a hepatatis C-t

Minden amerikainak, aki 1945 és 1965 között született, teszteltetnie kellene, hogy nem fertőzött-e hepatitis C-vel - hívja fel a figyelmet a CDC, az amerikai Járványügyi-és Megelőzési Központ. Minden harmincadik baby boom korszakbeli ugyanis fertőzött a vírussal, s a legtöbben nem tudnak róla - számol be a Health Day.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 26. czefernek.lena

Minden amerikainak, aki 1945 és 1965 között született, teszteltetnie kellene, hogy nem fertőzött-e hepatitis C-vel – hívja fel a figyelmet a CDC, az amerikai Járványügyi-és Megelőzési Központ. Minden harmincadik baby boom korszakbeli ugyanis fertőzött a vírussal, s a legtöbben nem tudnak róla – számol be a Health Day.


A hepatitis C a leggyakoribb okozója a májráknak és a szerv egyéb megbetegedésének, s emiatt van olyan sok transzplantációra szükség. Évente 15 ezer amerikai hal meg a betegség következtében, s a legtöbbjük a baby boom korszakban született – írja jelentésében a CDC.

A hepatitis C okozta halálozási arány ezért az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett és várhatóan még emelkedni fog.

A baby boom korszakban születetteknek ötször nagyobb az esélyük a hepatitis C kialakulására, mint más korszak gyermekeinek.