Minden második meddő nőt endometriózissal kezelnek

Az endometriózis minden tizedik fogamzóképes korban lévő nőt érint, minden második meddő nőt pedig ezzel a betegséggel kezelnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
endometriózis
2017. október 31. Babaszoba

Ezt Dr. Bokor Attila a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Endometriózis Centrumának vezető szakorvosa mondta, hozzátéve, hogy az első számú tünet a menstruációs fájdalom felerősödése. Erős hasi fájdalom tapasztalható menstruáció idején, de gyakori a kismedencei fájdalom is.

Mivel krónikus betegségről van szó, ezért minden menstruációval romlik a beteg állapota, az endometriózis más szervekre, például a húgyhólyagra vagy a vastagbélre is kiterjedhet. Ezért is lenne fontos a korai felimerés és kezelés.
.
Nem ritka a teljes tünetmentesség sem. Ilyen esetben a sikertelen teherbeesés okának feltérképezésekor derül fény a betegségre.
.
A kórképet kizárólag hastükrözéssel tudják beazonosítani, semmilyen más képalkotó eljárással nem diagnosztizálható. Az endometriózis oka nem ismert, kezelése gyógyszeres vagy műtéti úton lehetséges, mindig egyénileg határozzák meg a gyógymódot. Azoknak a lányoknak hétszeres esélye lesz az endometriózisra, akiknek anyjuknál jelentkezett a betegség.
.