Minden szülőnek tudnia kell: ezért fontos a csecsemőkori csípővizsgálat

Az első csípővizsgálatot a kisbabán már születés után, pár naposan elvégzi az újszülött gyógyász. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem elég ennyi? A válasz pedig nagyon egyszerű: a csecsemők nagyon gyorsan, hétről-hétre nőnek, fejlődnek, változnak. Ezért szükséges az ellenőrző és szűrővizsgálatok ismétlése, hiszen ez az időszak az alapja a gyermek egészséges mozgásfejlődésének.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 06. FemCafé

Miért fontos a csecsemőkori csípővizsgálat?

A csecsemőkori csípővizsgálat elsődleges célja a csípőficam és az egyéb csípőízületi rendellenességek kiszűrése, hogy minél gyorsabban és könnyebben korrigálni lehessen az esetleges problémát. Minden szülő számára fontos tudnivaló, hogy a szűrővizsgálatot 6-10 hetes kor között, valamint 3-4 hónapos korban is szükséges elvégeztetni. Amennyiben nem találnak eltérést a fizikális vizsgálat során, akkor is kötelező az egyik alkalommal ultrahangos vizsgálatot is végezni, hiszen így a még nem kialakult probléma is észrevehető. Amennyiben a gyermek farfekvéses volt, vagy a családban előfordult csecsemőkori csípőficam, abban az esetben többször is elvégezhető az ultrahangos vizsgálat.

De mikor ideális?

A 10 hetes kor előtt észrevett csípőproblémák még sokkal könnyebben és gyorsabban kezelhetőek, mint a később diagnosztizált rendellenességek, ráadásul ebben a korban a gyermekek még nem is emlékeznek az esetleges kellemetlenségekre (speciális pelenkázás, kengyel viselése, tornáztatás). Az észlelt eltéréseket az első 6 hónapos korban ultrahanggal kell követni, amely sokszor a megfelelő kezelés mellett történő helyreállást mutatja. Szerencsére csak ritkán, különösen extrém esetekben fordul elő, hogy műtéti beavatkozásra van szükség, ezért szülőként felesleges ettől tartani. Ugyanakkor nagyon fontos komolyan venni a kezelést, hiszen a csípőízület épsége az egyik kulcsa a baba egészséges mozgásfejlődésének.

A csípőízületi szűrővizsgálat alapvető szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni – hiszen egy szülő sem hagyhatja, hogy egy alapvetően könnyen korrigálható probléma miatt gyermeke mozgáskorlátozottá váljon!

A cikk itt folytatódik!