Mindenkinek volt már ekcémája?

Kis piros viszkető foltot mutattam a gyerekorvosnak kisfiam combján. Mi lehet ez? –kérdeztem. – Ekcéma. – hangzott a válasz. Kicsit kentem, majd két nap múlva eltűnt. Elcsodálkoztam, mert én azt gondoltam, hogy csak azt hívják ekcémának, ami sokkal súlyosabb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 07. bauknecht.hajnalka

Minden vörös, gyulladással és viszketéssel járó bőrbetegség tulajdonképpen ekcéma, csak fokozatai vannak. Kiváltó oka nem mindig derül ki, de örökölhető betegség és a környezeti hatások is hozzájárulhatnak a kialakulásához (szappan, por, mosószerek, allergének).


Sok fajtája létezik, íme néhány leggyakoribb:

Atopiás dermatitis

Csecsemőkorban:

A fejbőrön sárgás, zsíros lerakódás, koszmó keletkezik, mely alatt piros kiütések jelentkeznek. Ezek az arcra, esetleg a törzsre is átterjedhetnek. Általában a 8. hónapra, de legkésőbb 2-3 éves korig elmúlik. Fontos, hogy a bőr szárazságát kezeljük a megfelelő kenőccsel.

Kisgyermekkorban 3 és 10 éves kor között jelentkezhet.

A hajlatokban száraz, repedezett a bőr. Vakarás miatt nehezebben gyógyul, és a súlyosabb elváltozások évekig is fennmaradhatnak.

Kezelés

Legfontosabb a bőr szárazságának megszüntetése. A tünetmentes időszakokban is fontos a napi, következetes bőrápolás. Szappan és habfürdő használata tilos! Fürdetőkenőcs, vagy a természetes olajos szappanok jók erre a célra. Fürdés után hidratáló krémet is használjunk. A ruházat legyen jól szellőző, természetes anyagokból.
Figyeljünk a lakás páratartalmára is!
A nagyon súlyos esetben feltétlenül forduljunk orvoshoz, aki a megfelelő kenőcsöket, gyógyszereket fogja ajánlani.

Kontakt bőrgyulladás

A bőrrel közvetlenül érintkező anyagok hozzák létre a bőr gyulladását. Az erős irritánosk, mint a savak, lúg már néhány percen belül hatnak, míg a gyengéknek, mint a szappan, aceton, vagy akár a víz hosszabb időre, akár napokra van szüksége.

Allergiás kontakt bőrgyulladás is létezik, ezt akár az évek óta használt szerek is okozhatják. Gyógyszerek, növények, dezodorok, fémek is lehetnek a kiváltó okok.
Lehet enyhébb, de súlyos tünete is. Ha eltávolítják a kiváltó anyagot, hamar eltűnhet a bőrpír.

Kezelése:

Enyhébb esetben borogatással (napi több alkalommal), súlyos esetben orvos által felírt tablettákkal, krémekkel.

Diszhidrotikus ekcéma és nummularis ekcéma

Felnőtteken jelentkezik mindkét válfaj, többnyire a végtagokon. Előbbit tenyéren és talpon található apró hólyagok, utóbbit kerek, viszkető égővörös, száraz bőrelváltozások jellemzik.

Kezelés, megelőzés:

Fontos a stresszmentes életmód, mert a stressz is súlyosbíthatja a tüneteket. A bőr szárazságának megelőzése is fontos. Erre nagyon alkalmasok a következő olajok, vajak. Shea vaj, halolajak, ligetszépe olaj, és az E-vitamin is. Próbáljunk természetes mosószereket használni, az öblítőt pedig felejtsük el. Az ecet is megteszi.