Mire figyeljünk oda az élelmiszereknél a kánikulában?

Ekkora hőségben sajnos minden élelmiszer veszélyesnek számít, amiben tojás található, ugyanakkor fokozottan oda kell figyelni a különböző hústermékekre is, mert a megszokottnál jóval könnyebben romlanak meg. De akkor mit együnk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 10. bencze.aron

Ekkora hőségben sajnos minden élelmiszer veszélyesnek számít, amiben tojás található, ugyanakkor fokozottan oda kell figyelni a különböző hústermékekre is, mert a megszokottnál jóval könnyebben romlanak meg. De akkor mit együnk?


Egy biztos, a nyári hónapok idején a tojás vagy a hús magas fehérjetartalmának köszönhetően sokkal hamarabb romlik, mint egy normál, 25 fok körüli hőmérsékleten. Érdemes a frissen megvásárolt termékeket ezért egyből felhasználni, amennyiben erre nem kerül sor, kivételesen a húsokat a fagyasztóba helyezzük el. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a szaporodnak a kórokozó baktériumok miatt már a másnapi felhasználáshoz is az éjszakát jobb a mínuszokban eltöltenie a húsnak. Másnap pedig a hűtőben olvasszuk ki, ne a konyhapultra tegyük.

Egy jó háziasszony gondosan építi fel a hűtője tartalmát is: alulra a zöldségek kerülnek, középen a tejtermékek találhatóak, míg felül a húsokat teszik. Ennek a praktikus oka, hogy így lesz legközelebb fagyasztórészhez. Nem árt odafigyelni a kiegészítő termékekre sem. Elsősorban a húsvágó deszkára, melyben könnyen megtelepednek a húsdarabok, ha nem kellőképpen tisztítjuk. Ebben az esetben a hőség miatt a megbúvó résekben a baktériumok könnyen elszaporodhatnak.

Mit ne együnk lehetőleg?

A hőségben kerülendőek a majonézes ételek, azaz a hideg francia- vagy burgonyasaláták. Hűsítő ételnek számítanak, azonban a bennük lévő majonéz a legveszélyesebb forrás. A tejszíntartalmú ételek ugyancsak nem ajánlatosak. Helyette próbálkozzunk hideg levesekkel, az internetes rengeteg segítséget találhatunk olyan levesekhez, melyeknél a tejszínt vagy a tojást elhagyhatjuk. Adjunk egy esélyt például a hideg paradicsomlevesnek. Hasonlóképpen előtérbe kerülhetnek a főzelékek. Ezeket kivételesen ne habarjuk, hanem önnön magával sűrítsük, nemcsak melegen, de hűtött állapotban is fogyaszthatóak.

A nyár derekán kicsit szorítsuk hátra az esztétikai és lakberendezési szempontokat, és a gyümölcsöstálat felejtsük el egy rövid időre. Elsődleges szempont a biztonság legyen: azaz alapos mosás után helyezzük hűtőbe a gyümölcsöket. Ezáltal nemcsak a frissességük marad meg, de jobb állapotban is kerülnek a kezünkbe.