Mit adjunk a gyereknek húsvétra?

A húsvét a gyerekek számára egyet jelent a titokzatos nyúllal, ami időt és fáradtságot nem kímélve ugrándozza végig kis hazánk végtelen rónáit, valamint hegy-völgyeit, hogy mindenhová elhelyezhesse a fejével ellentétes végéből előtűnő ajándékokat. A “nyuszi tojta”-szakkifejezés időnként legalábbis elgondolkodtató, különösen akkor, amikor az ajándék méretei jóval meghaladják a nyúlét...de ne legyünk ennyire földhöz (fűhöz?)ragadtak! Nézzük inkább, mi az, ami jó ajándék lehet a gyerkőcök számára!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 05. Gyarmati Orsolya

A húsvét a gyerekek számára egyet jelent a titokzatos nyúllal, ami időt és fáradtságot nem kímélve ugrándozza végig kis hazánk végtelen rónáit, valamint hegy-völgyeit, hogy mindenhová elhelyezhesse a fejével ellentétes végéből előtűnő ajándékokat. A “nyuszi tojta”-szakkifejezés időnként legalábbis elgondolkodtató, különösen akkor, amikor az ajándék méretei jóval meghaladják a nyúlét…de ne legyünk ennyire földhöz (fűhöz?)ragadtak! Nézzük inkább, mi az, ami jó ajándék lehet a gyerkőcök számára!


Nem plüssmaci!

Kezdjük azzal, hogy mit ne adjunk. A budapesti állatkert idén is külön közleményben hívta fel a  szülők figyelmét arra, hogy nem vesznek be sem megunt nyuszit, sem ludat, vagy kacsát (hogy örülne most a kis Vuk!). Valóban érdemes meggondolni, hogy vajon mennyire humánus dolog azért kitenni egy élő – kiscsibék esetében pár napos – állatot a gyömöszölésnek, hogy aztán pár héten belül egy menhelyen, a szomszéd néni fazekában, vagy netán az út szélén végezze… Aki simogatós élményre válik, az viszont nyugodtan elmehet az állatkertbe, ahol nemcsak testközelből ismerkedhet a kis puha vackokkal, de tanulhat is az állattartásról sokmindent, például azt, hogy a nyúl nem eszik csokitojást, pláne, ha ő tojta, bár az azért szöget ütött a fejembe, hogy ha nagyon sokat tömnénk belé, elkezdhet-e attól is pirossá válni a szeme? (a Twilight-rajongók legnagobb örömére…) És ha már itt tartunk, hadd ajánljam minden szülő figyelmébe Nógrádi Gábor és Cakó Ferenc nagysikerű könyvét, a Segítség, ember!-t, ami a teljesen neurotikus házi kedvencek szemszögéből mutatja be, milyen rettenetes a sorsuk, ha gyerekek kezébe kerülnek, és hogy lehetne mindezt jól csinálni. A könyvből hangoskönyv is készült, a felvételen az állatok a zseniális Pogány Judit hangján szólalnak meg, bár, köztünk szólva, mire végighallgatjuk a lemezt, nagy az esély rá, hogy teljesen azonosulunk a főhősökkel és katarzisként saját magunkat gyűlöljük meg…

A kevesebb több

Visszatérve a hasznos ajándékokra: a lényeg a minőségi és kevés édesség lenne. Érdemes előre megbeszélni a nagyszülőkkel, vagy bármilyen rokonnal, baráttal, aki húsvétra hozna a gyereknek csokit, hogy mennyit, milyet vegyenek, mert a lényeg úgyis a keresgélés, nem pedig a mennyiség. Egy sok kis csokigolyót tartalmazó csomag például elég arra, hogy végigrakjuk vele az egész kertet / lakást és elvezessük általuk a gyerekeket a többi meglepetéshez, ha van ilyen. Márpedig úgy tűnik, az elmúlt években a húsvéti ajándékok igencsak elrugaszkodtak a csokitojás-szinttől: a bicikli, az új mp3-lejátszó, vagy a mobiltelefon beszerzése is bekerült a nyúl munkakörébe. Hogy ez miért és hogyan alakult így, arra e cikk keretei között nem térünk ki, ám ha valóban túllépünk az édességeken, akkor mindenképp gondoljunk arra, hogy a hosszú tél és a sok tévé előtt gubbasztás után most tényleg minden arról szól, hogy kimenjünk és mozogjunk, és ezt mi sem motiválja jobban, mint egy  pár görkorcsolya, egy roller, egy kosárlabda, vagy netán egy óriásbuborék-fújó. A lényeg úgyis az, hogy együtt töltsünk húsvétkor pár értelmesen eltöltött napot, és ha jó idő van, akkor a fentiek garantált sikert aratnak, arról nem beszélve, hogy még jövő ilyenkor is használhatóak lesznek (figyelem! állítható méretű görkorit és utántölthetős buborékfújót vegyünk 🙂

A nagyobbaknak, akiknek mindezeket már mind megvettük, élmény lehet egy jó koncert-, vagy színházjegy, egy paintball-belépő, esetleg egy Libegő-típusú adrenalin-fokozó, vagy egy családi kalandpark-belépő.

Nyuszi ül a hóban

Amit viszont idén feltétlenül elő kell készítenünk, az a hólapát, amellyel majd kiássuk a nyulat a hó alól, mivel hétfőre visszatér a tél. Persze ez ne vegye kedvünket: a gyerekek végre egyszer közvetlen közelről tapasztalhatják meg, hogy a fehér nyúl milyen tökéletesen álcázza magát hóban! Hiába, a természet csodáinak nincs párja!