Mit egyek, ha gyermeket akarok?

A várandósság ideje alatt a fejlődő magzat a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül kapja a táplálékot. Így rendkívül meghatározó az anya táplálkozása. Fontos megemlíteni, hogy nemcsak a terhesség alatt, hanem azt megelőzően is törekedni kell a tudatos táplálkozásra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 11. szabo.daniel

A várandósság ideje alatt a fejlődő magzat a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül kapja a táplálékot. Így rendkívül meghatározó az anya táplálkozása. Fontos megemlíteni, hogy nemcsak a terhesség alatt, hanem azt megelőzően is törekedni kell a tudatos táplálkozásra.


A fogamzás előtti időszak
Számos kutatás bebizonyította, hogy a terhességet megelőző tápláltsági állapot és az újszülött születési súlya között igen szoros összefüggés van. Ha a terhességet megelőző testtömeg 15 %-kal alacsonyabb a kívánatosnál, nagyobb az esély a csecsemő alacsonyabb születési súlyára.  Az anya túlsúlya sem előnyös, obesitas esetén sokkal gyakoribb a gesztációs diabétesz (terhesség alatt jelentkező cukorbetegség), toxémia, húgyúti fertőzések, szülési komplikációk és az újszülött felnőttkori elhízása is.

Gyakorlati tanácsok:
–    Az egészséges táplálkozás irányelvei szerint táplálkozzon!
–    A fogamzás előtt 1-3 hónappal abba kell hagyni a fogamzásgátló szedését.
–    El kell kezdeni a folsav tabletta szedését és folytatni azt a 12. terhességi hétig. Ezzel csökkenthető a velőcső záródási rendellenességek előfordulásának kockázata. Ajánlott adag:  0,4 mg/nap.
–    Szükséges a megfelelő A vitamin ellátottság, de  kerülni kell annak túlzott bevitelét (max. 3000 mcg/nap). Az anya tartózkodjon a máj és a májjal készült ételek túlzott fogyasztásától.
–    Kerülje az alkohol fogyasztást!
–    Ne dohányozzon!

A terhesség időszaka
Egészséges várandós nőknél 10-12 kg a súlygyarapodás a terhesség alatt. Túlsúly, elhízás esetén ennél kevesebb súlynövekedés javasolható 7-8 kg. Ez az első 10 hétben lassú, heti 115g, majd 300 g. Ikerterhesség esetén a súlygyarapodás általában 12-18 kg. A súlytöbblet: a magzat, a méhizomzat, a méhlepény, a magzatvíz, a folyadék visszatartás (duzzadt lábszár, külső nemi szervek), a zsírlerakódás és a felhígult vér tömegéből adódik össze. A zsírlerakódásnak jelentős szerepe van, tartalék tápanyagraktárként funkcionál, melyet a mama szervezte a szoptatás ideje alatt fog felhasználni. A terhesség alatti szélsőséges diétázás, vagy elégtelen, hiányos táplálkozás is árthat a magzatnak: vérkeringési zavarokat okozhat, mely felnőttkorban szívbetegséghez, cukorbetegséghez  vezethet. Az éhező kismamák gyermeke ugyanakkor hajlamosabb lesz a felnőttkori elhízásra is. A zsírdús, könnyen felszívódó szénhidrátban gazdag táplálkozás magasabb születési súlyt eredményezhet.

Cikkünk következő részében részletesen áttekintjük a kismamáknak javasolt tápanyagokat, valamint sorra vesszük a leggyakrabban jelentkező problémákat is.

Bihari Nóra
dietetikus, személyi edző
email: biharinori [at] yahoo [dot] com, tel: 06 20 534 8632