Mit ér a karúszó és az úszógumi?

Számos kisgyerek fullad vízbe Magyarországon is, a vízparti nyaralásoknál pedig a megérkezés utáni napon következik be a balesetek többsége. Mire kell figyelniük a szülőknek?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 30. czefernek.lena

Számos kisgyerek fullad vízbe Magyarországon is, a vízparti nyaralásoknál pedig a megérkezés utáni napon következik be a balesetek többsége. Mire kell figyelniük a szülőknek?


Évente még mindig közel 25 gyerek szenved halálos vízi balesetet itthon, már idén is riasztották a mentőket vízbe fulladt gyerekhez. “A közlekedési balesetek után a fulladásos halál a második leggyakoribb véletlen baleset gyermek- és ifjúkorban” – mondja dr. Páll Gabriella, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet balesetmegelőzéssel foglalkozó orvosa.

A balesetek többsége természetes vizekhez, elsősorban folyókhoz, bányatavakhoz köthető, de Nyugat- és Észak-Európához hasonlóan nálunk is markánsan növekszik az otthoni kerti medencékben, felfújható medencékben, kerti tavakban bekövetkező balesetek száma. A gyerekek között a vízbefúlás leggyakoribb halálos áldozatai az 5 év alattiak, és a túlélők is súlyos agykárosodást szenvedhetnek.

A kicsikre az is veszélyt jelent, ha néhány centis vízbe esnek arccal előre

Az otthoni balesetek elsősorban a kisbabákat érintik, akik akár néhány centis vízben is elmerülhetnek. “Egy lavór, egy vödör is elég a tragédiához egy olyan kicsi esetében, aki épp csak fel tud kapaszkodni. Elég, ha megcsúszik, arccal előre esik, vizet nyel, és nem tud felemelkedni. Ezért a kicsiket ne hagyjuk kartávolságnál nagyobb távolságban, és ez igaz a fürdőkádra is” – mondja dr. Páll Gabriella. “Nagyobb gyerek esetében már el lehet kicsit távolodni, de szemmel továbbra is folyamatosan kövessük, ha a medencében tartózkodik.”