Mit pakoljunk össze szülés előtt?

Köntös, papucs, tisztálkodási szer igen, ékszer, hitelkártya és sok pénz azonban semmiképpen. A családháló.hu megpróbálta csokorba gyűjteni, mit is készítsen össze a kismama az úgynevezett kórházi táskájába, és azt is: mit hagyjon otthon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 05. bencze.aron

Köntös, papucs, tisztálkodási szer igen, ékszer, hitelkártya és sok pénz azonban semmiképpen. A családháló.hu megpróbálta csokorba gyűjteni, mit is készítsen össze a kismama az úgynevezett kórházi táskájába, és azt is: mit hagyjon otthon.


Fontos tudni, hogy az újszülöttek mindössze 5 százaléka érkezik a kiírt időpontban a világra, ezért érdemes jóval a megjelölt nap előtt összekészíteni a kórházi táskát, hiszen bármelyik pillanatban megindulhat a szülés, és akkor már nem lesz idő ilyesmivel foglalkozni. Ajánlott időpont az összepakolásra: 36. hét. A kismamák ebben az esetben kizárólag a legszükségesebb holmikhoz ragaszkodjanak, hiszen nemcsak bevinni, de kisgyerekkel együtt haza is kell hozni majd azt a bizonyos pakkot.

Érdemes a sporttáskát előnyben részesíteni szemben a bőrönddel: a több kisebb praktikus zseb mellett az is a táska mellett szól, hogy nem kell nagy mozdulatokkal szétnyitni, csak a cipzárt kell elhúzni.

Lássuk, melyek azok a leghasznosabb holmik, amikre mindenképpen szüksége lehet egy kismamának:

–          Terhesgondozási kiskönyv, leletek és személyes iratok (TB kártya, személyi, lakcímkártya)
–          Pénztárca (paraszolvenciára is felkészülve)
–          Mobiltelefon (Esetleg készíthet egy listát, amely tartalmazza azon személyek telefonszámát, akiket fel szeretne hívni, hogy elújságolja a nagy hírt)
–          Fényképezőgép vagy kamera
–          Papír zsebkendő, WC-papír    
–          Ruházat (Köntös, papucs, zokni, bugyi, szoptatós melltartó)
–          Tisztálkodó szerek (törölköző, tusfürdő, sampon, fogkefe, fogkrém)
–          Némi ásványvíz és rágcsálni való
–          Szoptatós párna

Fontos: próbálj meg minél praktikusabban csomagolni!. Az apró dolgokat inkább tedd be egy nagyobb neszesszerbe, használj sokzsebes táskát, hogy könnyen megtaláld, mi hol van. Érdemes a pakolást együtt végezni, hogy az apa is tudja, hová kell nyúlni szükség esetén.

Külön foglalkozunk azzal is, mire van szüksége a csecsemőnek:

Nyáron ujjatlan vagy rövid ujjú body és vékony pamutrugdalózó, esetleg vékony kissapkára lehet szükség. A body télen is alap, melyre egy meleg plüssrugdalózó, és egy melegebb pamutsapka való.

A méret opcionálisan az 56-os, ez a méret ugyanis az 50-65 cm közötti babáknak biztosan elég lesz, 60 cm-nél nagyobb babák pedig egyébként sem gyakran születnek. Ugyan már jó előre tudni lehet a kis trónörökös nemét, első ruhának szerintem mégis a fehér szín a legideálisabb. Kis takaró és egy textilpelenka is legyen nálad, ebbe bele tudod bugyolálni a babát, ha fázna.

És végül azt vesszük sorra, milyen dolgokra nincs egyáltalán szüksége a kismamáknak:

–          Ékszerek
–          Bank és hitelkártya
–          Túl sok készpénz