Mit sportoljon a gyerekem?

Megfelelő sportágat választani nem könnyű. Rengeteg tényező meghatározó lehet, mind a gyerek, mind a szülő részéről. Melyik sportág népszerű éppen, a földrajzi elhelyezkedés, a gyerek aktuális vágyai vagy akár a szülő (be nem teljesült) álmai. Ráadásul a döntés meghozatala után számos olyan kérdéssel is találkozhatunk, amire nem is számítottunk. Hol sportoljon a gyerekünk? Milyen - akár jogi - buktatói lehetnek a versenyszerű sportolásnak?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 07. szabo.daniel

Megfelelő sportágat választani nem könnyű. Rengeteg tényező meghatározó lehet, mind a gyerek, mind a szülő részéről. Melyik sportág népszerű éppen, a földrajzi elhelyezkedés, a gyerek aktuális vágyai vagy akár a szülő (be nem teljesült) álmai. Ráadásul a döntés meghozatala után számos olyan kérdéssel is találkozhatunk, amire nem is számítottunk. Hol sportoljon a gyerekünk? Milyen – akár jogi – buktatói lehetnek a versenyszerű sportolásnak?


Sportágat választani a gyerekkel közösen kell. Szülőként persze sajnálhatjuk, hogy a mi életünkből kimaradt a vízilabda, a hoki vagy éppen a lovaglás, akarhatjuk bármilyen erősen, hogy sikeres teniszező legyen a gyermekünk, hogyha benne nincs meg a vágy, jó eséllyel eleve kudarcra ítéljük a próbálkozást. Ne saját vágyainkat, kimaradt lehetőségeinket, hanem a gyerek képességeit és vágyait segítsünk megvalósítani.

A sportág kiválasztásánál tudományos módszerek is szerepet játszhatnak. Nem elhanyagolhatók ugyanis a fizikai adottságok, melyek meghatározására a sportantropometria tudománya épül. A sportantropometriai mérések segítségével, mely az élettani, örökléstani, orvosbiológiai és alkattani módszereket vegyíti, a szakemberek ki tudják számolni például a várható testalkatot, testmagasságot, hízásra való hajlamot, stb. Az eredmények irányt mutathatnak a megfelelő sport kiválasztásában. A mérések már hét éves kortól eredményre vezethetnek.

A fenti módszer önmagában nyilván nem elegendő, a választásnál figyelembe kell venni más gyakorlatias szempontokat is, például, hogy van-e a lakóhely közelében megfelelő sportegyesület, esetleg az adott kerületben működik-e olyan iskola, amely lehetőséget ad az aktív sportolásra. Léteznek olyan alternatív iskolák, amelyek kifejezetten a sportra, az utánpótlás nevelésre szakosodtak, mint például a Nemzeti Sport Intézet által összefogott Sportiskolai programban részt vevő közoktatási intézmények. A szülő persze dönthet úgy is, hogy sportegyesületet választ, és az iskola mellett járatja a gyereket edzésekre.

Akárhogy is, egy idő után elérkezik az a pont, amikor kiderül, hogy a gyerekünkből sportoló lehet-e, vagy csak sportolni fog. Fontos érezni, hogy ez semmiképpen nem vízválasztó, abban az értelemben, hogy ettől még lehet, sőt kell is folytatni, amit elkezdtünk. Sokkal inkább azon érdemes elgondolkodni, hogy mennyit szeretnénk feltenni a sportra. Az élsport bizony követel és csak keveseknek ad vissza, ugyanakkor mégis egy olyan álom, amiért érdemes lehet küzdeni.

Bármely megoldást is választja a szülő, minden esetben figyelni kell arra, hogy a kiválasztott tornaklub megfelel-e az elvárásoknak. Sokszor nem is gondolnánk, hogy a sport nem csak a játék öröméről szól, de egy idő után a sportszervezet ki akarja majd sajátítani magának a sportolót. A gyerek tehetségének kibontakozásával párhuzamosan, értékesebbé válik magának a sportszövetségnek is, így a legtöbb esetben sor kerül a sportról szóló 2004. évi I. törvényben szabályozott sportszerződés megkötésére is. Az amatőr sportolói szerződésnek számos hátulütője lehet, ezért nem árt akár jogi szakértő segítségét igénybe venni annak megkötése előtt.

A fentiekben felsoroltak csak néhány példa arra, hogy melyek azok a szempontok, amiket érdemes figyelembe venni sportágválasztás előtt, és az aktív sportolás alatt is. A döntés meghozatala, és ami utána következik a szülő és a gyerek feladata, amelynek elengedhetetlen előfeltétele, hogy a gyerekben kialakuljon a sport szeretete, a többi már csak odafigyelés kérdése.