Mit tegyünk, ha lázas a gyermekünk?

A láz szervezetünk fertőzésekre, sérülésekre beinduló védekezési reakciója, mert a testhő emelkedésével az immunrendszer hatékonyabban dolgozik. 36 és 37,2 között számít normálisnak a testhőmérséklet, hajnalban a legalacsonyabb, napközben akár 37,2 is lehet. Ha gyermekünk bágyadttá vagy nyűgössé válik az lehet a láz jele. Amikor fázni kezd, rázza a hideg, akkor emelkedik a láz, amikor a láz alábbhagy, kimelegszik, megizzad az ember.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 20. bauknecht.hajnalka

A láz szervezetünk fertőzésekre, sérülésekre beinduló védekezési reakciója, mert a testhő emelkedésével az immunrendszer hatékonyabban dolgozik. 36 és 37,2 között számít normálisnak a testhőmérséklet, hajnalban a legalacsonyabb, napközben akár 37,2 is lehet. Ha gyermekünk bágyadttá vagy nyűgössé válik az lehet a láz jele. Amikor fázni kezd, rázza a hideg, akkor emelkedik a láz, amikor a láz alábbhagy, kimelegszik, megizzad az ember.


37,2 és 38 fok között beszélünk hőemelkedésről, 38 és 39 fok között mérsékelt lázról, e felett magas lázról.

A szervezet védekezőképessége 37,5 fok körül a legaktívabb, ezért nem érdemes csillapítani. Kivéve a gyerekek, várandósok, cukorbetegek, vagy idős, beteges embereknél, náluk 38 fölé ne hagyjuk emelkedni a lázat!

A magas láz nagyon megterheli a szervezetet, ezért ezt minden esetben csillapítani kell.

A lázcsillapítás módjai

Paracetamol tartalmú, illetve amidazofel, nporamidazofen tartalmú lázcsillapítók léteznek. Egyfajtát csak hatóránként lehet beadni, ezért, ha nagyon magas a láz, érdemes a kettőt váltogatni, így háromóránként tudjuk a lázat csillapítani. Tabletta, szirup, vagy kúp formájában kaphatóak. Fontos, hogy eközben kellő mennyiségű folyadékot itassunk a beteggel!

A fizikai lázcsillapítás is nagyon hatásos. Alkalmazható önmagában is, vagy magas, nem múló láz esetén gyógyszerekkel kombinálva. Kétféleképpen történhet:

1. Priznic: a beteget teljes testét nyaktól lábig langyos vízzel bevizezett lepedőbe csavarjuk. Erre teszünk egy száraz réteget. Negyedóránként, vagy amikor a lepedő átmelegedett, cseréljük.

2. Hűtőfürdő: A beteget meleg vízbe ültetjük, majd szép lassan egyre több hideg vizet engedünk a kádba, míg a víz 29-30 fokos nem lesz.

Ezeket a módszereket addig alkalmazzuk, míg a testhőmérséklet 38 fok alá nem csökken.

A lázas beteget ne takarjuk be vastag paplannal, elég egy vékony pléd, hogy a hőleadás könnyebben megtörténhessen.

Lázgörcs

Fél és ötéves kor között szokott előfordulni ez az ijesztő roham. A gyerek elveszti eszméletét, szeme felakad, végtagjai megfeszülnek, rángani kezdenek, arca elszürkül. Általában magától elmúlik a görcs, de a tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, és el kell kezdeni a lázat csillapítani prizniccel, vagy hűtőfürdővel.

Lázas kismamák

Várandós kismamáknál nagyon fontos a lázcsillapítás, ugyanis a terhesség első trimeszterében fellépő 39,5 foknál magasabb láz spontán vetélést, illetve a gyermek idegrendszeri rendellenességét okozhatja, később pedig koraszüléshez vezethet.

Lázmérők

A hagyományos lázmérőben higany helyett gallium található, sokan ebben bíznak meg leginkább. Hátránya a higanyoshoz képest, hogy sokkal nehezebben rázódik le. A lázmérőt az utolsó 1 cm-én kell megfogni, és függőleges irányú csukló- és alkarmozdulattal erőteljesen rázni. Öt rázással fél-1 fokot megy lejjebb a galliumszál.

Már a kórházakban is digitális hőmérőket alkalmaznak, ennek előnye, hogy gyors, 1-2 perc alatt megméri a lázat.

Gyerekek esetében alkalmazható még a fülhőmérő, ami néhány másodperc alatt eredményt mutat, illetve kapható cumis hőmérő a legkisebbeknek.

A hőmérők általában hónaljmérésre vannak kalibrálva, a szájban 0,3 fokkal, a végbélben 0,5 fokkal magasabb értéket mutat. Ha ezeken a helyeken mérjük a lázat, ennyit le kell vonni az eredményből!

Forduljunk vele orvoshoz?

Az orvosok általában azt vallják, hogy három napig csillapítsuk otthon a mérsékelt lázat, és ha ennek nincs eredménye, akkor forduljunk orvoshoz. Természetesen magas láz esetében azonnal irány a rendelő!