Mit (t)ehetek? – a tejfehérje-allergiáról

Hazánkban is évről évre nő a táplálékallergiás megbetegedések száma. Egyes tanulmányok szerint a gyermekek öt-hét, míg a felnőttek egy-két százaléka szenved táplálékallergiában. Gyermekkorban az egyik leggyakoribb táplálékallergén a tejfehérje.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 11. eckmarietta

Hazánkban is évről évre nő a táplálékallergiás megbetegedések száma. Egyes tanulmányok szerint a gyermekek öt-hét, míg a felnőttek egy-két százaléka szenved táplálékallergiában. Gyermekkorban az egyik leggyakoribb táplálékallergén a tejfehérje.


Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a tejfehérje-allergia, és a tejcukorérzékenység nem ugyanaz. A közös bennük, hogy mindkettő tüneteit a tej illetve tejtermék, vagy ezek valamelyikét tartalmazó étel fogyasztása váltja ki.

Tejfehérje-allergiánál ez a kiváltó tényező a tejfehérje komponense, míg a tejcukorérzékenységnél a tejcukor.

Mi a tejfehérje-allergia?

Veleszületett anyagcsere-betegség, amely csecsemőknél jelentkezik. A táplálékkal elfogyasztott tej fehérjéje az immunrendszert védekezésre készteti, ezáltal allergiás válaszreakciót indít. Ezen reakciók révén jönnek létre a tünetek, amelyek igen sokfélék lehetnek. Legjellemzőbb közülük a hasmenés.

Tünetei:

A tejfehérje-allergia tüneteit három csoportba sorolhatjuk:

· Bőrtünetek: csalánkiütés, bőrpír, ekcéma, nagyon száraz bőr, egy védőnő szerint a fül mögötti érdes, grízes bőr.

· Emésztőrendszeri tünetek: hasfájás, hasmenés, puffadás, csecsemőknél úgynevezett kirobbanó széklet, hányás, lassú gyarapodás. Az emésztetlen tejfehérje miatt a széklet kicsípi a baba bőrét a pelenka alatt, pelenkakiütést okoz, a fenék bőre kisebesedik, ami könnyen el is fertőződhet.

· Légúti tünetek: asztma, kiújuló, hosszan tartó hurutos megbetegedések, köhögés, fulladás

Kimutatása:

Az táplálékallergia kimutatása a következőképpen történik: a gyanús ételt (ez esetben a tejet és tejterméket) teljesen ki kell vonni a beteg étrendjéből két hétig. Ha a tünetek ez idő alatt elmúlnak, illetve lényegesen enyhülnek, a következő lépés a gyanús étel visszaadagolása (akár otthon, akár kórházi terhelés formájában). Ha a tünetek erre újra megjelennek, fel lehet állítani a táplálékallergia diagnózisát. 

Tejfehérje-allergia szoptatott csecsemőnél

Ha felmerül a tejfehérje-allergia gyanúja, akkor érdemes a tej fogyasztását kerülni. Ha szoptatott csecsemőről van szó, akkor az anya kerülje a tej és mindenféle tejtermék fogyasztását. Ha tápszerrel táplált csecsemő, akkor ki kell próbálni a tejmentes tápszert. Nagyobb gyereknél, felnőttnél is érdemes teljesen kiiktatni az összes tejterméket.

Étrend

Nem tartalmaz tejfehérjét:

– Zsírok, olajok

– Zöldségek, gyümölcsök frissen, gyorsfagyasztva vagy konzervként

– Natúr húsok, halak frissen vagy fagyasztva

– Gépsonka, sonka szalámi, Pick szalámi

– Tojás

– Kenyerek, vizes zsemle, vizes kifli

– Gabonafélék és őrleményeik, rizs

– Liga, Delma light 25 százalékos zsírtartalmú margarinok

– Rizstej, szójatej, zabtej

– Szójatejföl, tofu

– Keserű csokoládé

– Detki keksz, Albert keksz

– Gyümölcslevek és kóla típusú üdítőitalok

Tejfehérjét tartalmaznak:

– Túró

– Sajt

– Tejföl

– Tejszín

– Vaj

– Kefir

– Joghurt

– Tej

– Tejes sütemények, francia pékáru

– Édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi, stb.

– Marhahús és marhahús felhasználásával készült termékek

– Vörös áruk: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli

– Húskonzervek

– Májkrém, kenőmájas

– Majonéz

– Kész üveges mártások

– Egyes gyógyszerek,  gyógyhatású készítmények

Tejhelyettesítők

  • A tehéntej helyettesítői: rizstej, szójatej, kókusztej, burgonyatej és zabtej
  • A vaj helyett használhatunk mogyoróvajat vagy hidegen sajtolt olívaolajat
  • A lágysajtok helyett fogyaszthatunk tofut
  • Gazdag fehérje-, kalcium-, valamint A- és B-vitaminforrásról gondoskodhatunk a következők kombinált fogyasztásával: szója, tőkehalmáj, növényi olajok, szardínia, apróhal, mogyorók, vörös húsok, friss gyümölcsök, zöldségek, különösen a zöld leveles zöldségek (vízi torma, spenót, sóska), brokkoli, rebarbara, füge, gombák, narancs, barack, szilva, tök, hüvelyesek

Hatéves kor után a táplálékallergiák megszűnési aránya sokkal kisebb, mint korai életkorban.
A csecsemők tehéntej-allergiája az esetek 80-90 százalékában három éven belül megszűnik, iskoláskorban csak 25-50 százalékban várható javulás, de csak szigorú  diéta után.