Mit tehetnek a kismamák a fronthatások ellen?

A nyár, a frontok és a hőmérséklet-ingadozás erősen megnehezítik a kismamák dolgát. A hatalmas pocakkal ugyanis ezeket a hatásokat sokszor nehezebben viselik a nők, mint előtte. Szerencsére azonban lehet ellene tenni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2018. augusztus 24. ratkotunde.hu

A védekezés módjáról, és a frontok, hőmérséklet-ingadozás hatásairól Ratkó Tünde szülésznő beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Igen, egyértelmű hatása van!

Egyesek szkeptikusak a frontok egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban, pedig ez bizonyított tény. Az is igaz azonban, hogy minden ember más, így nem mindenkire gyakorolnak azonos hatást az átvonuló, váltakozó frontok.

A légnyomás-ingadozás, a hőmérséklet-változás és más, a frontokkal együtt járó eltérések a vegetatív idegrendszeren keresztül fejtik ki a hatásukat. A frontérzékenység akkor jelentkezik, ha a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között fennálló egyensúly megbomlik. A frontérzékenység egyedi mértékű, vagyis általános dolgokat igen nehéz megfogalmazni vele kapcsolatban. Tény azonban, hogy melegfronti hatásoknál a szülésszám megnő, bár ennek pontos okára egyelőre nem sikerült fényt deríteni.

A kismamák, az idősek, a kisgyerekek illetve a szív és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők fokozott veszélynek vannak kitéve. Sőt, a pocakban a baba is érzékeny lehet a frontokra, hiszen a 23. héttől a vegetatív idegrendszer anatómiailag teljesen kifejlett. A babák egyébként is érzékenyebbek a fronthatásokra, hiszen szervezetük még nem tudott hozzáedződni a környezeti hatásokhoz.

Mit tehetünk ellene?

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a fronthatásokkal együtt járó légnyomásváltozás, illetve a sokszor akár 15-20°C-os hőmérséklet-ingadozás érthető módon nagyon megterheli a kismamák szervezetét. Védekezni akkor tudunk ellene, ha az immunrendszer megfelelő, optimális működése biztosított, ilyenkor a hatások minimalizálhatóak.

Az immunrendszer optimális működésének alapfeltétele a megfelelő vitaminellátottság, melyet az étkezéssel kellen fedeznie az embereknek. Ez azonban az élelmiszerek beltartalmának jelentős csökkenése miatt egyre nehezedd, sokszor nem megoldható – ez az oka annak, hogy a szakemberek jelentős többsége várandósvitamin szedését javasolja. A megfelelő vitaminellátottság segít elkerülni a felszálló fertőzések kialakulását is, melyek a koraszülések és vetélések közel 70%-ért (!) felelősek.

A készítmények között is olyan mellett tegyük le a voksunkat, melyben az anyagok szerves kötéssel vannak jelent (-citrát, -glükonát), mivel így azok hasznosulása, a szervezetbe való beépülése akár 80%-kal is jobb! Illetve mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a három trimeszternek eltérő tápanyagigénye van, így olyan készítményt válasszunk, mely megfelelően tagolt, hogy a legjobban szolgálhassa ki a kismama szervezetének igényeit.