Mit tehetünk, ha deréksajgások kínoznak reggelenként?

Rossz ágybetét? Fűtetlen szoba? Munkahelyi stressz? Bárki képes lenne számtalan ürügyet felsorolni, miért is ébred sajgó, mered derékkal reggelente.  Pedig valójában ezek mindössze társtényezők, a kiváltó okok jóval mélyebben keresendőek. A válaszokat dr. Kovalenko Marinától, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetőjétől kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 25. bencze.aron

Rossz ágybetét? Fűtetlen szoba? Munkahelyi stressz? Bárki képes lenne számtalan ürügyet felsorolni, miért is ébred sajgó, mered derékkal reggelente.  Pedig valójában ezek mindössze társtényezők, a kiváltó okok jóval mélyebben keresendőek. A válaszokat dr. Kovalenko Marinától, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetőjétől kérdeztük.


Változik a fekhelyünk, munkahelyet váltunk, új sportágakban próbáljuk ki magunkat, azonban a makacs derékfájás egyáltalán nem múlik, sőt, nő a bejáratódási idő, szaporodnak a „becsípődéses” és fájdalmas periódusok. Már-már állandósul a tompa derékfájás, sokszor a végtagba is kisugárzik a fájdalom.

Míg az első becsípődésnél az ember megijed, felkeresi kezelőorvosát, kap injekciót, fájdalom-, gyulladáscsillapító és izomlazító orvosságot és maximum 1 hét alatt meg is szűnik a kínzó fájdalom, addig az ehhez hasonló esetek regenerálódása az idő múlásával egyre több hetet igényel – hívja fel a figyelmet dr. Kovalenko Marina.  Mint folytatta, a kitartóbbak ugyan gerincröntgen, MR és CT elvégzését szorgalmazzák, ám kezelőorvosaik sem lesznek okosabbak: fájdalmuk mögött ugyanis nem találnak számottevő szervi elváltozást. Előrehaladottabb esetben porckorong előboltosulást-sérvet látnak, ami nem magyarázza teljes egészében a látott fájdalom együttest.  És sajnos – figyelmeztetett a szakember – az operáció után ilyen típusú betegeknél nem, vagy csak rövid időre szűnik meg a fájdalom.

Mit is jelent valójában ez az állapot?

A gerinc és azt körülvevő izmoknak, mint minden egyéb szervünknek egyik meghatározó tényezője a keringés – avatott be a részletekbe a doktornő. Amennyiben nincs megfelelő artériás ellátásuk, nem kap elég tápanyagot sem az izom, sem az ő közvetítésével diffúzión keresztül maga a csigolya, és a porckorong sem. Ezzel kapcsolatosan dr. Kovalenko kiemelte, először a kisebb nyomással rendelkező visszeres rendszer sérül, majd pangás alakul ki, nem távoznak az anyagcsere végtermékek- elsavasodott környezetben pedig lehetetlen a regeneráció, Ca–sók csapódnak ki egyes helyekre, meszesedéseket okozva, más helyekről pedig sókat mosnak ki, és csontritkult területek keletkeznek. Emellett – folytatta – a porckorong elveszti folyadéktartalmát, összezsugorodik, töredezik a rostos gyűrűje, kisebb mechanikus teherbírása miatt hamarosan előboltosul. Ez a folyamatot elősegítik a pangó vérrel telt, tejsav hatására befeszült izmok, melyek egymáshoz húzzák a csigolyákat, erre túlterhelést mérve a porckorongokra.

Mit tehet egy terapeuta ilyen esetben?

A doktornő szerint az első lépés egy helyes diagnosztika megállapítása. Mint fogalmazott, fel kell ismerni, hogy ebben az esetben nemcsak mozgásszervi, de keringési problémára is kell megoldást találnunk. A mozgásszervi statikai manuálterápiás korrekció, az izomtónus myofasciorelaxatios akupunktúrás kezeléssel való helyes átállítása az első fázis. Ezek önmagukban felszabadítanak egyes keringési rendszerek útjában álló mechanikai gátakat – jegyezte meg. Ezáltal a hosszas pangás miatt túlszaporodott anyagcsere végterméket tartalmazó szövet raktárakat teszik hozzáférhetővé. Ezek tehetők felelőssé ugyanis a szervezet különböző részeiben fellobbanó gyulladásokért. Egy személyre szabott méregtelenítéssel azonban ezek kivezethetők a szervezetből – fűzte hozzá.

A következő lépés a cérna beültetés. A gyulladásmentes szövetekbe maximum 3 hét alatt felszívódó cérnaszálak beültetésével olyan pontokat stimuláljuk, amelyek élénkítik a keringést mind artériás, mind vénás oldalon nem csak helyi, de meridiánok szintjén is – hívta fel a figyelmet dr. Kovalenko Marina. A doktornő kitért arra is, hogy a megfelelő keringésű szervezet legmélyebb szintjén dolgoznak utoljára.  Ez pedig a kötőszöveti elemek craniosacralis és craniovisceralis technikákkal való oldása az elért eredmény stabilizálásához szükséges. Segítségükkel a folyamatok szabályzási szintjén tudunk beavatkozni.  Véleménye szerint ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetünk az állandóan változó környezetéhez minél adekvátabb módon tudjon alkalmazkodni.

Természetesen ezeket az eljárásokat a fennálló probléma időbeliségétől és a szervezet állapotától függően többször kell ismételni, ez mindig a kezelőorvos dönti el a páciens válaszreakcióinak megfelelően – figyelmeztetett végül a szakember.