Mit tehetünk, ha hányt a gyerek?

A kisebb gyerekeknél az egyik leggyakrabban előforduló panasz a hányás. Mivel kiszáradást is okozhat, érdemes tisztában lennünk azzal, hogyan csillapíthatjuk, és hogyan pótolhatjuk a folyadékot, ásványi anyagot a gyermeknél.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. december 17. Babaszoba

Nagyon fontos, hogy a hányinger és a hányás nem betegség, hanem tünet, amelynek sokféle oka lehet, és a gyomor- és bélrendszert vagy a központi idegrendszert érintő probléma miatt jelentkezik.

Egyszeri tünet vagy fertőzés

Ha a gyermek elrontotta a gyomrát, olyan ételt evett, ami nem esett jól neki, és ettől hányt, akkor a legtöbb esetben már az segíteni szokott, ha a hányás után pihen egy kicsit. Ha ilyenkor nem kíséri láz, hasmenés a hányást, akkor csak egy egyszeri tünetről beszélhetünk. Amennyiben viszont a hányás ismétlődik, esetleg láz és hasmenés is jelentkezik, valószínűleg fertőzéses hányásról beszélhetünk- magyarázta a szakorvos.

Ezt a kisgyerekeknél gyakran calici- vagy rotavírus fertőzés okozza. Ezeknél a betegségeknél a kiszáradás veszélye áll fenn, ezért nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás: két hányás között amikor van egy kis szünet, ezért ilyenkor tudunk egy kis vizet kortyoltatni a kicsivel. – A hányással járó betegségeknél, problémáknál a következő menetrendet célszerű tartani: először meg kell állítanunk a hányást, majd ezután pótolni a folyadékot, végül pedig az ásványi anyag, a sópótlásról is gondoskodnunk kell, mert a gyermek ebből is veszít.

A cikk itt folytatódik.