Mit tehetünk nőgyógyászati görcsök esetén?

Annak ellenére, hogy orvosilag egészségesnek diagnosztizálják a nőgyógyászati panasszal orvoshoz forduló nők jó részét a fájdalmak rendszeresen visszatérnek. Mi lehet a görcsök mögött? És mit tehetünk ellene? A probléma feltérképezésében Dr. Kovalenko Marina, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetője volt segítségünkre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 25. bencze.aron

Annak ellenére, hogy orvosilag egészségesnek diagnosztizálják a nőgyógyászati panasszal orvoshoz forduló nők jó részét a fájdalmak rendszeresen visszatérnek. Mi lehet a görcsök mögött? És mit tehetünk ellene? A probléma feltérképezésében Dr. Kovalenko Marina, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetője volt segítségünkre.


Abban az esetben, ha szervi elváltozásról vagy konkrét betegségről nem beszélhetünk, mégis rendszeres és visszatérő fájdalom nehezíti az életünket, és nem hat a gyógyszeres kezelés, a diéta és a sport sem, érdemes a lenti szempontok szerint is feltérképezni szervezetünket. Dr. Kovalenko Marina szerint három olyan gócpont is található a szervezetünkben, ami gyulladás esetén ilyen reakciókat válthat ki a női szervezetben.

A medence helytelen, „túlterhelt” statikai helyzete alhasi pangáshoz vezethet. A méh körüli bonyolult vénás keringési plexus számtalan visszerében keringési nehezítettség alakul ki , ami a normálisan is keletkező savas anyagcsere végtermékek kiürülési nehézségéhez vezet. Menstruáció közben ez keringési zavart, nyálkahártya leválásának nehézségét, azaz elhúzódó simaizom görcsöket okozhat. Hosszú távon pedig az alsó végtagok visszerek megjelenését is szorgalmazza, főleg a gyenge visszér fallakkal rendelkező egyénekben.

Méh keringési rendszerének egy része májon keresztül éri a szívet, így májproblémák fokozhatják a folyamatot. A máj méregtelenítési zavarai miatt pedig nem bomlanak le megfelelő időben a hormonok, ezzel befolyásolva a menstruáció időpontját és hosszát, méhfalat alkotó simaizmok működését.   

Mint folytatta, ha a bélrendszer keringése és működése felbomlik, akkor a nőgyógyászati keringés és az anyagcsere folyamatok sem lesznek rendben. Pl.: az alhas jobb oldalán található szigmabél bél nyálkahártya rossz működése miatt bélsár pangás esetén nagyobb mennyiségben visszaszívódó anyagok bejutva a keringésbe, a szomszédságában fekvő kismedence szerveinek működését is felboríthatják. Elsavasodott sima izmok pedig görcsre hajlamosabbak.

Ugyancsak problémás terület az úgynevezett tejérzékenység. Ebben az esetben a vékonybél nyálkahártyája vagy genetikailag vagy pl.: a tartósítószerek miatt hosszú távon sérül, így a laktóz, azaz a cukorbontó enzim nem tud a nyálkahártyához kihorgonyzódni, ami feltétele megfelelő működésének. A vékonybél rossz működése puffadáshoz vezethet, ami idővel a nőgyógyászati szervekre nyomást is gyakorolhat, így akár görcsökhöz is vezethet.

Ezekben az esetekben segítségünkre lehet az úgynevezett visceralis manipulaciós technika. Lágy fogásaival kioldhatók a funkcionális szervi blokkok, javítható mind artériás, mind visszeres keringés. Ezt kiegészítheti a derék- medence izmain alkalmazott myofasciorelaxatios akupunktúra vagy tartós cérna beültetés – állítja Dr. Kovalenko Marina, kiemelve: a kúra során lehetővé válik az izom gyors ellazítása és vérkeringésének többszörösére való növelése. Mint hozzátette, ez rövidtávon az anyagcsere-végtermékeinek zavartalan eltávozásához, hosszú távon pedig a belső szervek metabolizmusának a javuláshoz vezet, ami az egész szervezet anyagcseréjére is kihat. A doktornő szerint 3-5 alkalmas kezelés esetén a nőgyógyászati görcsöknek búcsút is mondhatunk.