Mitől lehet lefogyni? – néhány tuti tipp

Ahogy szörfölsz a neten, mindenütt belebotlasz a laposhas-reklámokba, az ilyen volt - ilyen lett képekbe, a legváltozatosabb csodakúrákba. Közös jellegzetességük, hogy azt ígérik, elég csak bekapnod valamilyen szert, és már le is fogysz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 17. bencze.aron

Ahogy szörfölsz a neten, mindenütt belebotlasz a laposhas-reklámokba, az ilyen volt – ilyen lett képekbe, a legváltozatosabb csodakúrákba. Közös jellegzetességük, hogy azt ígérik, elég csak bekapnod valamilyen szert, és már le is fogysz.


A kérdésre persze nem létezik egyszerű válasz, hiszen az, hogy éppen milyen a testsúlyunk, nagyon sok tényezőtől függ egyszerre. Vegyük most sorra ezeket, te pedig akár fel is jegyezheted közben, neked melyik jelenti ezek közül a legnagyobb problémát, és melyik játssza a legkisebb szerepet.

1. Negatív energiamérleg
Ez röviden és velősen annyit jelent, hogy többet mozogsz, több energiát használsz el, mint amennyinek a pótlásáról evés-ivás útján gondoskodsz. Egyszerű képlet, sok ész nem kell hozzá, és működik is a gyakorlatban. A baj csak az, hogy szinte állandó éhségérzet jelentkezik, ezért különféle kiegészítő stratégiákat kell bevetned annak érdekében, hogy akkor se érezz éhséget, amikor amúgy farkaséhes vagy. Ezek lehetnek gyógyszeres étvágycsökkentők, teaivás, koffein, figyelemelterelés, kinek mi válik be. Csakhogy a végtelenségig nem lehet csinálni. Előbb-utóbb a legtöbb fogyózónak elege lesz belőle.

2. Élénk anyagcsere
Ahogy az köztudott, testünk sejtekből épül fel, ezekben zajlik a tulajdonképpeni energiatermelés, egész pontosan a sejt energiaegységében, erőművében, a mitokondriumokban. Az, aki a nap folyamán sokat és változatosan mozog, használja az agyát, serkenti ezeknek a kis energiatermelő egységeknek a működését, vagyis az anyagcseréje nagyobb hatásfokon pörög, mint ha egész álló nap csak tespedne, unatkozna. Az aktivitás, a sport az adrenalinszintet is növeli, ezáltal segíti a sejt glükóztartalékainak felhasználását, majd ha ezek elfogytak, sorra kerülnek a zsírraktárak is. Ezért, ha csak teheted, gyalogolj, lépcsőzz, fuss, tornázz, táncolj, ami csak jólesik! Az élénk anyagcsere nemcsak a fogyást és a tested optimális működését biztosítja, hanem azt is elősegíti, hogy egészséges maradj. Ezért létérdeked, hogy ezek a változások tartósak legyenek, szokásoddá váljanak.

3. Minőségi táplálkozás
Az első pont alapján úgy tűnhet, teljesen mindegy, mit eszel, a lényeg, hogy sokkal kevesebbet, mint most. Ez azonban óriási tévedés, és egyben a legtöbb visszaesés és fogyási kudarc oka. Sajnos a bennünket körülvevő élelmiszerek zöme alacsony vitamintartalmú, kevés bennük a hasznosítható, élő anyag, az enzim, az úgynevezett másodlagos növényi anyag (például polifenolok, rezveratrol). Ezért még ha jól is lakunk ezekkel az ételekkel, a jóllakottság nem valódi, csupán ideiglenes, testünk hamarosan ismét tápanyagokért kiabál, éhséget jelez. Figyeld meg, hogy akkor, ha ügyelsz arra, hogy sok jó minőségű, nyers gyümölcsöt és zöldséget egyél, a tested is lényegesen jobb állapotba kerül, és nem fog folyton hiányt jelezni. Egyúttal fontos, hogy következetesen kerüld az olyan ételeket, amelyek a jó ízen kívül nem sok mást adnak, legfeljebb hizlalnak, (édesség)függővé tesznek.