Mitől marad meg a szexuális vágy egy hosszú kapcsolatban?

Mit csinálnak másként azok, akik hosszú távon is fenn tudják tartani a szexuális vágyat a párkapcsolatukban? Sarah Hunter Murray pszichológus több mint 10 éve kutatja és próbálja megválaszolni a kérdést.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
párkapcsolat
2017. július 01. Babaszoba
lelekespsyche.blog.hu foglalta össze Sarah Hunter Murray pszichológus kutatásának eredményeit a Psychology Today publikációja nyomán. E szerint a pszichológus 18 és 29 év közötti nőkkel készített interjút, akik legalább 2 és fél éve tartó párkapcsolatban élnek. A megkérdezettek egyik csoportja meg tudta őrizni a szenvedélyt a kapcsolatban, míg a másik fele a szexuális vágy csökkenéséről számolt be. Mit csinálnak másként azok, akiknél megmarad a szexuális érdeklődés szintje a párjuk iránt, noha már sok éve vannak együtt?

1. Nemcsak testben, lélekben is legyél jelen!

Azok, akik meg tudják őrizni a szexuális vágyukat, nem csupán testben, hanem lélekben is jelen vannak szex közben. Nem a másnapi teendőkön jár az agyuk aktus közben, hanem csak arra koncentrálnak, hogy párjukkal legyenek.
tudatosság az egyik leglényegesebb tényező, amely eldönti, meg, hogy tudjuk-e őrizni a szenvedélyt az idő múlásával.

2. Ami megszokott, az nem feltétlenül rossz

Azok, akik rég óra vannak együtt, egészen biztosan tapasztalják, hogy sok minden rutinná válik a kapcsolatban. Nem csinálunk nagy ügyet az együttlétekből, nem öltöznek ki, nem randizunk előtte. Ugyanakkor azok a nőknél, akiknél nem lankadt a szexuális vágy, nem valami rosszként élték meg a megszokást, a rutint, a monotóniát, hanem kifejezetten szerették azt. Pont az növeli számukra az élvezetet, hogy párjuk rutinosan tudja, mivel szerezhetnek örömöt neki.
“Egy idő után rutinszerűvé válik a szex, de ez nem rossz dolog – mondta egyikük. – Mindketten tudjuk, mit szeret a másik, tudjuk, mi működik és mi nem, és azt csináljuk, ami működik.”
Azok a nők, akik nem tudják fenntartani a szenvedélyt, ehelyett inkább azt mondták, a rutin untatja őket és megöli a szexuális vágyukat. Új élmények után sóvárognak, amelyeket nem kapnak meg a kapcsolatukban.
 ..
Fotó: Pinterest