Nagy a hőség – jönnek a kiütések

A nyakon, hónaljban, mellkason, derékon és lágyékon megjelenő viszkető, vörös foltok az el nem párolgott izzadsággal hozhatók összefüggésbe. Idén nyáron fokozottan jelentkeznek majd a tünetek. Az újszülötteknél pedig sok esetben hőség sem kell hozzá. Hogyan kezeljük?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 05. bencze.aron

A nyakon, hónaljban, mellkason, derékon és lágyékon megjelenő viszkető, vörös foltok az el nem párolgott izzadsággal hozhatók összefüggésbe. Idén nyáron fokozottan jelentkeznek majd a tünetek. Az újszülötteknél pedig sok esetben hőség sem kell hozzá. Hogyan kezeljük?


A puha és bársonyos bőr olykor hátrányt is jelent a csecsemők esetében, ugyanis hihetetlenül érzékeny lehet a különféle behatásokra. A táplálkozástól kezdve a pelenkakiütésen át a vírusfertőzésekig számos oka lehet a kiütéseknek.

Ne aggódj!

Újszülötteknél nagyon gyakori a pattanáshoz hasonló kiütés, amit a szervezetében még megtalálható anyai hormonok okoznak. Ne essünk kétségbe, rövid időn belül magától múlik el.

Szoptatott babák esetében, különösen az első hónapokban fordulhat elő az úgynevezett tejkiütés. Ez a gyakran kifejezetten ronda kiütés leggyakrabban az arcon jelentkezik. Az oka abban keresendő, hogy a baba éretlen bélrendszere nem tudja feldolgozni az anyatejet. Ez esetben sincsen ok aggodalomra, a kiütések néhány napon belül maguktól elmúlnak. Ha gyorsítani akarjuk a leszáradást, anyatejjel kenegessük.

Mit tegyünk meleg okoztakiütések esetén?

Ebben az esetben első lépésként a baba testét kell lehűteni: öltöztesd lenge ruhákba és tedd levegőssé a szobát, olyan helyre fektesd a picit, ahol a napsugarak nem érik. Helyezd pamut törölközőre, ami felszívja az izzadtságot és tehetsz vizes borogatást az érintett bőrfelületekre. Ha éjszaka meleg van, használd a légkondicionálót vagy a ventillátort a babaszobában. Ha ventillátort használsz, úgy helyezd el a babát, hogy érezze a hideg levegőt, de ne érje közvetlenül a levegőmozgás, mert megbetegedhet.

Figyeljünk a gyermek körmeinek hosszára azért, ugyanis a kiütései viszketnek majd, nehogy elvakarja őket. Akár zoknit is húzhatsz a kezeire, így biztos lehetsz abban, hogy alvás alatt nem vakarja el a meleg okozta kiütéseket.

Hogyan előzhetjük meg?

Próbálj megtartani egy optimális hőmérsékletet a gyerek szobájában, öltöztesd lenge ruhákba, különösen amikor nagyon meleg vagy nedves idő van.

Próbáld meg elkerülni az olyan pelenkák használatát, amelyeknek a széle műanyag, vagy a szintetikus anyagból készült nadrágokat.

Ne kenj púdert a baba bőrére, mert az nem hagyja a bőrt lélegezni!

Győződj meg arról, hogy elég folyadékot fogyaszt szoptatáskor, vagy abból a tejből, amit adsz neki!

Ellenőrizd le, hogy nincs-e a teste túlságosan felmelegedve, tedd a kezed a bőrére, hogy jobban érezhesd, ha nedves vagy meleg.