Nagy ötlet: szorongásűző „ölelés gomb”

A reggeli sírás, görcsös kapaszkodás, kétségbeesett anyuzás vagy apuzás helyett “ölelés gombot” készített egy angol hölgy négyéves gyermekének. Ötletét azóta sokan követték az óceán mindkét partján, mert állítólag remekül működik. A Család.hu írása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szorongás
2017. október 26. Család.hu

A hosszú kimaradás, a remek nyári szünet után talán még a leginkább óvoda vagy bölcsőde kedvelő gyermekeknek – és pláne szüleiknek – is nehezen indulnak az esős őszi reggelek. Vannak, akiknek hosszú hónapokba telik a visszaszoktatás, mások pár hét sírdogálós, tapadós időszakkal ússzák meg az iskola- és óvodakezdést. A hétfő reggelek általában még így sem túl könnyűek.

Louise Mallett az angliai Ipswichben élő anyuka szokatlan ötlettel állt elő az óvodában fél napokat átsíró gyermeke megnyugtatására: ölelés gombot készített a kicsinek. És úgy tűnik, a dolog működik, ráadásul nem csak nála, a Huffingon Post brit kiadása szerint másoknál is bevált. Louise a lapnak arról számolt be, fia nagyon anyás, eléggé érzékeny lelkű, és nem vette jó néven, hogy a szeptember beköszöntével ismét ott hagyja őt az óvodában. A reggeli szorongás, szomorkodás csak a probléma kisebbik része volt, mivel a srác gyakorlatilag végigpityeregte a nap második felét. Az anyuka ez ellen vezette be az ölelés gombot.

„Egyik délután beszélgettünk, és akkor jött az ötlet, hogy mindkettőnk tenyerébe rajzolok egy-egy szívet. És ha ezt megnyomjuk, azzal egy ölelést küldünk a másiknak” – mesélte az anyuka. A fiú már másnap sokkal jobb kedvvel indult el és maradt az óvodában. Majd hazafelé megbeszélték, aznap ki mennyi távölelést kapott. „Megkaptad az ölelésem délután?” – kérdezte a srác. „Jó sokáig nyomtam a gombot, de nem sírtam ám egy picit sem” – magyarázta.

Louise azt találta ki, a gombok úgy töltődnek fel, ha egymás kezét fogják az óvodába menet. Előfordult, hogy a fia figyelmeztette, rossz oldalon fogják egymás kezét, és így bizony nem töltődik fel a gomb. Akkor persze gyorsan oldalt cseréltek, és máris jobban ment minden. Mivel a tenyér nem feltétlenül a legjobb hely egy rejtett és rajzolt gomb élettartama szempontjából, az anyuka a gyermek karjára rajzolt egy tartalék” kapcsolót.

Az angol hölgy történetét megosztotta egy nevelési tanácsadással foglalkozó, szülők számára fenntartott zárt Facebook csoportban (The Motherload). A bejegyzés pillanatok alatt annyira népszerűvé vált, hogy kénytelen volt nyilvánosan is elérhetővé tenni. A csoport, illetve az ahhoz tartozó blog szerkesztője, Alison McGarragh-Murphy a Huffington Postnak azt mondta, nagyon jól működött másoknál is az ötlet.
„Ez egy nagyon kedves, de végtelenül egyszerű megoldás arra, hogy a gyermek egy kicsit jobb kedvű legyen, és ne érezze magát annyira magára hagyottnak. Nem kell hozzá más, csak egy toll, két tenyér és sok-sok szeretet” – mondta a szerkesztő.

A szomorkásan induló reggeleken – szakértők szerint – a legtöbb esetben nagyon sokat tud segíteni néhány ölelés.

A cikk ITT folytatódik.