Nagyon rossz ötlet beengedni gyermekeinket a köztéri szökőkutakba!

Az utóbbi években az ország minden pontján feltűnt medence nélküli szökőkutak szinte hívogatnak egy ártatlannak tűnő, üdítő sétára a habok között. Tényleg csábító a csobogó vízbe lépni a tikkasztó melegben, pláne ha látjuk, hogy sokan mások is vígan pancsolnak körülöttünk. De higgyük el, mindenkinek jobb, ha nem tesszük meg a döntő lépéseket. Azt pedig, hogy a gyerekeinket beengedjük, legjobb azonnal elfelejteni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. június 20. MNO/Sashegyi Zsófia

Nagyon csúnya betegségeket lehet összeszedni ezeken a helyeken – mondja Rendek Mária gyermekorvos a Magyar Nemzetnek. Utal arra: ki tudja, hány baciluskultúrát, gombát visznek be a lábukon az emberek, amelyekkel megfertőzik a vizet. A fertőzött víz további megbetegedéseket okozhat, hiszen mivel nem fürdővíz, a szökőkutak vizét nem ellenőrzik mikrobiológusok.

„Elsősorban gennykeltő által okozott betegségek: furunkulusok, ótvar, gombásodás terjedhet ezeken a helyeken. Ezeknek a betegségeknek komoly szövődményeik is lehetnek. Ha például egy ótvart okozó bőrbetegség valahol elakad a szervezetben, a véráramba kerülve nagy bajt okozhat. Mindez attól függ, milyen az illető immunrendszere, és hogy mennyire virulens kórokozót szedett össze” – magyarázza a gyermekorvos.

Szavait alátámasztja a szökőkutak gyártásával foglalkozó Aqua-Filt szakembere is. Szerinte bár egy-egy ilyen szökőkút működése nagymértékben függ a gépészettől, egy dologban megegyeznek a különböző berendezések: tilos a területükre lépni. A jellemzően homokszűrős-vízforgatós köztéri szökőkutak mellett ez általában fel is van tüntetve, de a nagy melegben sokan úgy vannak vele: mi baja lehet a gyereknek, ha a többiek már ott pancsolnak?

Igaz, hogy a medencés szökőkutakban pangó víz algásodik, pocsolyásodik, és ezeknél a keringető rendszerű szökőkutak látszólag kevesebb veszélyt hordoznak magukban, a kicsikre nézve – mivel ők alacsonyabbak, és könnyen fenékre esnek a csúszós kövön – ezek is éppolyan kockázatot jelentenek. A testnedvek cseréjével akár nemi betegségek is terjedhetnek, nem beszélve az egyre többet emlegetett legionella baktériumról.

A cikk ITT folytatódik. (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)