Napi 30 másodperc is megváltoztathatja a párkapcsolatotokat

Kezdenek tornyosulni a viharfelhők a fejetek felett? A háztartási feladatok, gyereknevelés és eltérő időbeosztás mellett távolodtok egymástól? Néha egy kiadós ölelés is segíthet visszatalálni!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
párkapcsolat
2019. május 16. C.L.

Amikor összecsapnak a fejetek felett a hullámok

Egy szimpla ölelésben több erő van, mint hinnénk!  – Legalábbis erről számolt be a napokban az Aleteia keresztény portál szerzője. Ashley Jonkman felidézi: a férjével kezdtek összecsapni a fejük felett a hullámok. Párja hektikus időbeosztása, a háztartási munkák és három gyermek ellátása mellett egyre kevésbé találták az utat egymáshoz. Mikor mindketten érezték, hogy a helyzet megoldásért kiált, felkerestek egy párterapeutát, hogy kicsit összefésüljék a gubancos szálakat kapcsolatukban.

Néha egy ölelés is segít

Legnagyobb meglepetésükre a párkapcsolati tréner az első alkalom után mindössze egy, meglehetősen szimpla feladattal engedte őket útjukra: mikor a férj este hazaérkezik, 30 másodpercre ölelje magához feleségét. Ashley férje nagyon örült az egyszerű házinak, ám az asszony meglehetősen szkeptikus volt a “terápia” sikerességét illetően. Mint írja, a napnak éppen ebben a szakában szokott főzni, miközben a háromból legalább két gyermek rajta lóg, s ilyenkor legkevésbé vágyik arra, hogy még valaki hozzáérjen. Ám a férfi kitartóan végezte a “feladatot”, s minden hazaérkezési szeánszot megtartottak. Ashley pedig hirtelen arra lett figyelmes, hogy a kitartó egymás felé fordulás, a hétköznapi rutin megszakítása megváltoztatta kettejük kapcsolatát.

Már a tudósok is kimutatták

Azt már egy ideje tudjuk, hogy az ölelés bizonyítottan jótékony hatású: miközben a szeretett személyt magunkhoz szorítjuk, szervezetünkben oxitocin szabadul fel, ami nem csupán kötődést elősegítő tulajdonsága miatt fontos: szervezetünkben szétáradva csökken a stresszhormonok szintje, alacsonyabb lesz a vérnyomás és lassul a szívverés, sőt, még az immunrendszerünk is erősödik.

Egyes, érintéskutatási vizsgálatok arra is kitérnek, hogy az ölelés olyan módon stimulálja a bőr alatti idegsejteket, hogy az a bolygóidegre is hatással van, így csökkentve a szervezet stressz-szintjét, s valószínűleg innen származik az oxitocin-emelkedés is. Házaspárokat vizsgálva pedig arra jutottak, hogy az egymást megölelő felek már egy rövid kontaktust követően is arról számoltak be, hogy támogatottabbnak érzik magukat, s oxitocin-szintjük mérhetően magasabb, míg vérnyomásuk alacsonyabb volt.

De minek ide kutatás, csak öleljétek meg egymást!

Ashley végül kitér rá, hogy ők ketten a férjével mindenféle kutatás nélkül is csak ajánlani tudják a módszert más pároknak: ők már reggel is alkalmazzák az ölelés-terápiát, mielőtt ki-ki az útjára indul. Sokkal kevesebb az esti veszekedés egy-egy ölelős találkozás után és valóban erősebb szeretetet éreznek a másik iránt azóta. A gyerekek élvezettel nézik, hogy a szüleik ölelkeznek, sokszor pedig maguk is becsatlakoznak, s így egy nagy, családi öleléssé válik a szeánsz.

Valószínűleg nem csupán a hormonok szintjén működik a dolog, hiszen az egymás iránti elkötelezettség kimutatása még akkor is plusz löketet adhat a szeretetünknek, mikor azt kevésé érezzük hangsúlyosnak. Az érzelmeink kimutatása, az igenünk újraélése olyan aktus, amelyet a lelkünk is követni fog. Tegyünk hát le mindent a kezünkből, mikor szerelmünkkel egy fárasztó nap után újra találkozunk, s próbáljuk ki ennek az apró mozdulatnak a varázslatos hatását!

VIA