NaProTechnológia – a meddőségkezelés természetes, keresztények számára is elfogadható módja

Kiderült, hogy a nők szervezete hónapról-hónapra olyan információkkal szolgál az orvosok számára, amikről eddig fogalmuk sem volt, hisz ilyen irányú vizsgálatokat korábban nem végzett senki.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 17. Paulik András

A természetes Prokreatív Technológia (melyet NaProTECHNOLÓGIÁNAK®, NaPro vagy NPT-nek is neveznek) egy új reprodukciós tudomány, mely a termékenységi (menstruációs) ciklussal összhangban működik. Alapja az ún. Creighton Model. 


1970-es években doktor Thomas W. Hilgers az Egyesült Államokban egy kutatást végzett, melynek célja egy akkor újnak számító természetes családtervezési módszer értékelése volt. Ezt a módszert ma Billings-módszer néven hazánkban is ismerjük. Hilgers a kutatása során nem csak bebizonyította a házaspár állításait, de vizsgálatait tovább mélyítette és kiterjesztette különféle nőgyógyászati betegségekben szenvedő, termékenységgel kapcsolatos problémákkal küzdő nőkre is. Arra kérte őket, hogy megfigyeléseiket táblázatban vezessék. Ezen megfigyeléseket és táblázatokat vizsgálva pedig kiderült számára, hogy a nők szervezete hónapról-hónapra olyan információkkal szolgál az orvosok számára, amikről eddig fogalmuk sem volt, hisz ilyen irányú vizsgálatokat korábban nem végzett senki.

Kutatásainak és vizsgálatainak eredményeként ma már a párok a Creighton Model alapján meghatározott rendszer szerint képesek értelmezni termékenységi ciklusukat és felfedezni az esetlegesen fellépő eltéréseket. Szükség esetén pedig NaPro természetes fogantatást elősegítő technológiát (Natural Procreative Technology) alkalmazó orvos segítségével ezen eltéréseket gyógyítani tudják. A táblázatból információ nyerhető egyéb nőgyógyászati és/vagy hormonális jellegű megbetegedésekre vonatkozóan is, nem csak termékenységgel kapcsolatos megbetegedésekben szenvedő nők alkalmazhatják nagy sikerrel.

Hazánkban ez a módszer egyelőre ismeretlen és nem alkalmazott. Ezen szeretne változtatni és az érdeklődőknek bemutatni a módszert a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, ahol 2011. november 25-én konferenciát szerveznek e témában. Előadóként meghívták többek között Dr. Phil Boyle-t a NaProTechnológia írországi központjának igazgatóját, ill. Dr. Tadeusz Wasilewskit, aki Lengyelországban alapított meddőségi központot, mely NaProTechnológiát alkalmaz a gyógyításhoz.

Dr. Tadeusz Wasilewski Budapesten is előadást fog tartani november 24-én este 18 órakor a Sapientia Főiskola első emeleti nagytermében (1052 Budapest, Piarista köz 1). A szervezők erre az előadásra is szeretettel várnak minden érdeklődőt, aki babát szeretne, ám az várat magára, vagy akinek családjában, ismeretségi körében van olyan, akinél nem jön a baba és ezért szeretne többet megtudni egy meddőséget kezelő természetes módszerről. Az előadás annál is érdekesebb lehet, mert Dr. Wasilewski hosszú éveken keresztül lombikkezeléseket végzett Lengyelországban, e területen nagy szaktekintélynek számított, ám orvosi és erkölcsi meggyőződése más irányba terelte és ma már ezen újnak nem is számító, természetes módszert alkalmazza klinikáján.

A módszerről megtekinthető egy magyarul feliratozott film:

(Ha nem jelenik meg a filmen a magyar felirat, nyomd meg a lejátszó alján a “CC” gombot!)