Napszúrást kapott a gyermekem?

A nyári napfény hatására a szervezetünk megtelik energiával, azonban érdemes figyelni arra is, hogy a piciket fokozatosan szoktassuk hozzá a napfényhez, hiszen bőrük szarurétege vékonyabb, így hamarabb kiszárad és sérül. A gyerekeknek 10 – 20 perc is elegendő ahhoz, hogy leégjenek vagy napszúrást kapjanak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 22. bencze.aron

A nyári napfény hatására a szervezetünk megtelik energiával, azonban érdemes figyelni arra is, hogy a piciket fokozatosan szoktassuk hozzá a napfényhez, hiszen bőrük szarurétege vékonyabb, így hamarabb kiszárad és sérül. A gyerekeknek 10 – 20 perc is elegendő ahhoz, hogy leégjenek vagy napszúrást kapjanak.


Abban az esetben, mikor huzamosabb ideig éri a fejet a napsütés, az agy hőmérséklete 1,5-2,5 Celsius-fokkal emelkedhet meg, ami napszúrást jelent. A gyerek ilyenkor szédül, nyugtalan, esetleg hány, vörös, forró a feje, láza van, a bőre pedig hideg. Amennyiben a tünetek enyhék, húzódjunk elsötétített, hűvös szobába, rakjunk nedves kendőt a homlokára, fejére. Kapjon bőségesen citromos limonádét, vagy enyhén édesített gyenge teát. Hevesebb tünetek jelentkezésekor azonban forduljunk orvoshoz, kórházi megfigyelés is szükséges lehet. Ha az agynyomás nő a hő hatására, eszméletvesztés, görcs következhet be – ez akár életveszélyessé is válhat. Megelőzésképpen tegyünk a fejére könnyű fehér sapkát, szalmakalapot.

A napszúrást követően 24-48 órán belül tilos napfényre menni. Nyaralás esetén is muszáj a következő legalább egy, de inkább két napot az árnyékban tölteni. Ezt leszámítva 12 és 15 óra között egyébként is csak óvatosan merészkedjünk a kicsivel a napra! A napszúrás legjobb ellenszere a megelőzés: mielőtt napra megy, kenje be a gyerek bőrét nagy faktorszámú védőkrémmel, és ezzel együtt se maradjon túl sokáig a forró napon.

Nem csak abban az esetben fontos a folyadékpótlás, ha már megtörtént a baj. Akkor se feledkezzünk meg a napi minimum két liter folyadékról, ha nem tapasztalunk tűnteket. irodában dolgozol. Gyermekek és idős emberek esetében pedig még fokozottabb jelentősége van a kellő mennyiségű folyadéknak. Tévhit, hogy a szervezetet csak a hideg folyadék hűti le: a folyamat egyszerű, kiválasztódik a verejtékmirigy által, majd a verejték elpárolog a bőrfelületről. Nyugodtan lehet akár langyos vagy meleg teát is inni, a verejtékezéssel  ugyanúgy hűt, mint a hideg.

Fokozatosság a napszúrás ellen

A napfény hatására fokozatosan építi fel a bőr saját fényvédő barna pigmentrétegét. Már az első melegebb napon vetkőztessük le a kisgyereket délelőtt tíz óra előtt és délután három óra után. Napról napra több időt tölthet el így, tíz perccel kezdjük, fél óránál tovább azonban ne hagyjuk fedetlen bőrrel, napvédelem nélkül a napon, még hozzászoktatás után se. Az ellenkező véglet sem lenne jó, a bőrnek szüksége van némi fényre, hogy megindulhasson a barnulás, vagyis a védő pigment réteg képződése. Sárgarépa, sütőtök, sárgabarack mindennapos fogyasztásával támogathatjuk ezt a folyamatot. A hirtelen leégéstől úgy óvhatjuk meg a kisgyereket, ha mérsékelt sugárzás mellett korlátozott ideig napoztatjuk, ezenfelül pedig védjük a napsugárzástól. Ne felejtsük el, hogy a napozószerek bizonyos fajtái csak mintegy húsz perc után fejtik ki hatásukat.