Ne egyél összevissza, rossz lesz!

Nem mindegy mikor eszel. Egy brit kutatás eredményei azt mutatják, hogy az étkezések időzítése a vártnál nagyobb hatást gyakorol a vércukorszint alakulására, és így a napi ritmusunkra is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
evés
2017. június 19. Dívány

Az étkezések idejének megváltoztatása is elég lehet ahhoz, hogy megváltoztassa a napi biológiai óránk által meghatározott körülbelül 24 órás ciklust, a cirkadián ritmust. A brit kutatók a Current Biologyban megjelent tanulmányáról a Sciencealert számolt be. A Surrey Egyetem kutatói szerint a cirkadián ritmus szempontjából leginkább meghatározó, a hipotalamuszban található „óra” működését ugyan nem befolyásolja számottevően az étkezések eltolódása, a szervezet rengeteg, sejtszintű órájára azonban nagyon is hatással van.

5 és fél óra koplalás

A kutatás során tíz egészséges személy cirkadián ritmusának az étkezéseik idejének függvényében bekövetkező változásait vizsgálták. A résztvevők napi három, öt óránként esedékes étkezéssel számolhattak. Először hat napig úgy étkeztek, hogy ébredés után fél órával máris reggelizniük kellett, majd hat napig úgy, hogy az első étkezésükre ehhez képest öt órával később került csak sor. Mindkét hatnapos periódust egy viszonylagos sötétben eltöltött (a cirkadián ritmusra olyan külső tényezők is hatással vannak, mint a napfény), kis étkezésekkel kísért, 37 órás ébrenlétet igényló szakasz követett, hogy a kutatók felmérhessék, mi változott az előző hat nap alatt.

 

A cikk ide kattintva folytatódik!