Ne hagyja soha egyedül gyermekét!

A biztonság érték. A legsúlyosabb balesetek akár örökre megváltoztatják az egész család életét. Igen gyorsan, percek, másodpercek alatt következnek be. A korosztályok közül a kisdedeket és az óvodás korú gyermekeket, a nemek közül a fiúkat éri gyakrabban baleset.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 29. bencze.aron

A biztonság érték. A legsúlyosabb balesetek akár örökre megváltoztatják az egész család életét. Igen gyorsan, percek, másodpercek alatt következnek be. A korosztályok közül a kisdedeket és az óvodás korú gyermekeket, a nemek közül a fiúkat éri gyakrabban baleset.


Ebben az életkorban legtöbben saját otthonukban vagy annak környékén sérülnek meg. Dr. Páll Gabriella szerint a balesetek többsége megelőzhető. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben a kérdésben a kisgyermekek gondos szülői felügyelete kiemelkedő jelentőségű. A kisdedek és óvodáskorúak a felfedezés időszakát élik, ezért segítséget kérnek abban, hogy szabadon, ugyanakkor biztonságban játszhassanak, fejlődhessenek.

Páll Gabriella kitért arra is, hogy a gyermekeket folyamatosan tanítani kell, hogy miképp kerülhetik ki a veszélyeket. Magyarázatképpen hozzátette: a kisdedek balesete gyakran a felnőttek felelőssége, a gyermek többnyire vétlen.

Hogyan óvja gyermekét?

A szakorvos tanácsa szerint a szülő mindig legyen kisgyermeke közelében, tartsa rajta egyik szemét akkor is, ha látszólag nyugodtnak  látszik, eszik vagy alszik éppen. Nincs rövid idő, „csak egy perc”, a baj mindig akkor történik, amikor nem számítunk rá! – figyelmeztetett. Páll ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a szülők a gyermek korának megfelelő módon, szeretettel magyarázzák el, hogy miért is szakították félbe tevékenységét, azaz mitől akarták megóvni. Mint folytatta, meg lehet előzni a bajt, ha mások példáján keresztül tanítjuk a gyermeket, amikor ő maga még nincs veszélyben: mesék, beszélgetések, a saját környezetünkből vett példák is alkalmasak erre. Eljátszhatjuk gondolatban, mi történne, ha bajba kerülnénk, mit kellene tennünk, hogyan előzhetnénk meg a helyzetet.

Ne bízza a nagyobb gyermekre a kisebbet!

A szülői felelősséget nem lehet egy gyermekre áthárítani. Még attól az idősebb gyermektől sem várható el, hogy a kisgyermeket fenyegető veszélyeket előre lássa, és meg tudja akadályozni, aki önmagára már elég jól tud vigyázni – szögezte le a családháló.hu-nak Páll Gabriella. Véleménye szerint, amennyiben másik felnőttre bízza a szülő gyermekét, akkor mindenképpen adjon részletes tájékoztatást. „Amikor rokonokra, ismerősökre vagy más megbízható felnőttre bízzuk gyermekünk felügyeletét, részletesen mondjuk el vagy írjuk le gyermekünk szokásait, temperamentumát, a leggyakrabban előforduló veszélyhelyzeteket, azt, hogy mit szokott tenni azért, hogy a gyermek biztonságban legyen, hogyan szokott vigyázni épségére” – fogalmazott a szakorvos.

Fotó: napidoktor.hu