Ne legyen túl tiszta az életünk! Kell egy kis kosz a gyermekeknek

Amikor kisgyermek van a lakásban, az ember hajlamos túlaggódni a tisztaság kérdését. Ami persze természetes, hiszen meg szeretnénk védeni a kicsit a bakteriális (és minden egyéb) fertőzésektől. Ugyanakkor a túlzott aggódás már hátrányos is lehet - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tisztaság
2019. február 19. csalad.hu

Egy friss kutatásban például a gyermekleukémia kialakulását a gyermekkori kosz és baktériumok hiányához kapcsolták, azt állítva, hogy ha a gyermek kiskorában nem találkozik elegendő baktériummal és mikrobával, az beindíthatja a betegség kialakulását.

Mel Greaves, a londoni The Institute of Cancer Research kutatója rengeteg cikket publikált arról, hogy a túl tiszta háztartás gyermekkori rákot okozhat.

Ugyanakkor Sally Bloomfield professzor, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekből a cikkekből hiányzik a lényeg: a tisztaság meghatározása.

„A higiénia sokkal több, mint a tisztaság. A napi takarítás, hogy milyen gyakran tisztítjuk a WC-t vagy a padlót, igen kis hatással van arra, hogy védjük magunkat a fertőzésektől” – állítja Sally Bloomfield.

A mikrobáknak való kitettség segít egészségesen tartani az immunrendszerünket, felkészíti a testünket arra, hogy elkülönítse a veszélyest a veszélytelentől, és megtanítja arra, miként reagáljon a különböző hatásokra.

Ezért a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora azt javasolja, hogy a higiéniát akkor és ott tartsuk fenn, ahol számít!

A cikk itt folytatódik.