Ne sokkoljuk a kisdedeket!

Rengeteg szénhidráttal, cukorral és sóval terheljük a kisdedeket - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felméréséből. Az anyukák tudatlanul ugyan, azonban mindezzel sokkolják 1-3 éves gyermekeik szervezetét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 07. bencze.aron

Rengeteg szénhidráttal, cukorral és sóval terheljük a kisdedeket – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felméréséből. Az anyukák tudatlanul ugyan, azonban mindezzel sokkolják 1-3 éves gyermekeik szervezetét.


A Magyar Gyermekorvosok Társasága egy esztendővel korábban azt vizsgálta, egészségtelenek-e a kisdedek táplálkozási szokásai. Idén a szervezet elsősorban arra volt kíváncsi: mi okozhatja a rossz étkezési szokásokat, azaz, milyen kép alakult ki az anyukák fejében gyermekeik étkezési szokásairól.

Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1-3 év közötti kisdedek étkezési igényeivel még maga a gyermekgyógyászati szakma sem foglalkozott korábban. Miközben – figyelmeztetett – az orvos szakma szerint, ha ebben a  korban elrontjuk a kisgyermek táplálását, akkor az visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat. A Magyar Gyermekorvosok Társasága Gasztroenterológiai szekciójának vezető orvosai ezért idén tavasszal összeállították a hiánypótló szakmai ajánlást, amely hamarosan meg fog jelenni az egészségügyi közlönyben. Véleménye szerint a legfontosabb teendő most az, hogy az iránymutatás eljusson a házi gyermekorvosokhoz, illetve a védőnőkhöz, rajtuk keresztül pedig idővel a szülőkhöz is.

Érdemes külön főzni a kisdedeknek!

A társaság friss reprezentatív felmérésének egyik legmeglepőbb eredménye szerint a magyar anyukák rendkívül magabiztosak: ötből négyen úgy gondolják, hogy egészségesen etetik gyermeküket. A pozitív önértékelés azonban hiányos tudással párosul – figyelmeztet Szabó László, kiemelve: az anyukák a kisgyermekek egészséges táplálását ugyanis letudják a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztással – ami dicséretes, de korántsem elegendő. A szakember leszögezte azt is, hogy az 1-3 éves gyermek nem kis felnőtt, szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós, felnőtt ételekre, ezért egy ennyi idős gyermeknek külön kéne főzni.

Véleménye szerint fokozatosságra van szükség ezen a területen, ugyanis arányaiban másképp kell ennie a kisdednek. Kitért arra is, hogy 3 éves koráig a gyermek megduplázza testsúlyát, ezért fokozottan lényeges, milyen tápanyagokat kap. Amennyiben nem helyes az étrend, úgy bélrendszeri, veseműködési problémák léphetnek fel – szögezte le.

A helyzet azonban nem rózsás: a vizsgált korú gyermekek 65 százaléka nem kap kizárólag nekik készített ételt, csak azt, amit a család többi tagja is eszik. Az is kiderült, hogy az anyukák fele nem tudja, hogy a kicsiknek ebben a korban még különleges étrendi igényeik vannak. Pedig már azzal is egészségesebben etetnék a kisdedeket, ha a korosztály számára forgalmazott bébiételek, tápszerek és tejalapú gyerekitalok bekerülnének a menübe.

Felejtsük el az édességet!

Az anyák fele azt vallja, hogy igyekszik kihagyni az édességeket a gyermek étrendjéből. Ám ez csak elmélet. Bár egy ennyi idős gyermeknek még egyáltalán nem kéne hozzáadott cukrot tartalmazó ételt ennie, a kicsik kétharmada gyakorlatilag mindennap kap valamilyen édességet. Az anyák 62 százaléka azt gondolja, hogy egy kis nasi senkinek sem árt. „A cukor mellett az édességek másik hátulütője a magas energiatartalmuk. Egy kis keksz, csoki és a napi 2 pohár cukros kakaó mellett ne csodálkozzunk, hogy a gyerek étvágytalan, és már nem hajlandó megenni a hasznos tápanyagokban gazdag főtt ételt” – hívja fel a szülők figyelmét a gyakori hibára Dr. Király Balázs házi gyermekorvos. Mint folytatta, a túl sok kalória olyan folyamatot indíthat el a szervezetben, ami a későbbi teljesítményére is hatással lesz. Kitért arra is, hogy az elhízás mellett a magas vérnyomás és a cukorbetegség is gyakori betegségként fordul elő felnőtt korban ezeknél a gyerekeknél.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tavalyi felmérése szerintaz 1-3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak. 30 százalékuk majdnem minden nap eszik virslit vagy felvágottat, egynegyedük pedig legalább hetente egyszer kap chipset, amit egyáltalán nem ehetne még. Ezúttal arra is fény derült, hogy ennek oka az lehet, hogy az anyukák nincsenek tisztában a rejtett sótartalommal: csak a megkérdezettek fele tudja például, hogy a felvágottnak és a virslinek magas a sótartalma. Windisch Adrienne dietetikus szerint a változatos étrendhez nemcsak a zöldség és a gyümölcs tartozik, de elengedhetetlennek számít a hús, a különböző tej- és gabonatermékek is. Szabó László ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy az sem mindegy, milyen tejet fogyaszt a kisded. Véleménye szerint a szoptatás után az anyatejhez legközelebb álló tejalapú gyerekitalokat, tápszereket érdemes választani.Ezek jobbak, mintha tehéntejet adnánk” – tanácsolta végül.