Négylábú tanársegédek

A dadogók megnyugszanak, az autista gyerekek pedig kezdeményezőbbek lesznek, ha a terápiás foglalkozások során egy kutya is van mellettük. A kutyás foglalkozásokra szívesebben járnak a gyerekek - csak a kutyának kell tűrnie, hogy néha meghúzzák a fülét-farkát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 16. szabo.daniel

A dadogók megnyugszanak, az autista gyerekek pedig kezdeményezőbbek lesznek, ha a terápiás foglalkozások során egy kutya is van mellettük. A kutyás foglalkozásokra szívesebben járnak a gyerekek – csak a kutyának kell tűrnie, hogy néha meghúzzák a fülét-farkát.


A fogorvosi várók gyakori kelléke az akvárium. Az úszkáló halak látványa bizonyítottan nyugtatólag hat az emberekre, csökkenti a stresszt, elviselhetőbbé teszi a várakozást.

Az állatok jelenlétének pozitív hatásait korán felismerték: az úgynevezett állatasszisztált terápiát először 18. századi dokumentumok említik. Sigmund Freud már tudatosan vitte be Jofi nevű csau-csau kutyáját a pszichoanalízisekre, hogy megnyugtassa a pácienseket. Freud ugyanis észrevette, a kutya jelenlétében a betegei sokkal nyíltabban válaszolnak a kérdéseire. Néhány évtizeddel később, az 1950-es években egy amerikai gyermekpszichológus, Boris Levinson kezdte kihasználni az emberek és kutyák közötti kötődést a terápia során, de kollégái egy része cinikusan fogadta az eredményeit.