Nélkülözhetetlen vitamok a terhesség idejére

A terhesség alatt, sőt már a fogamzás előtt fontos, hogy olyan vitaminokat szedjünk, amire nem csak nekünk, hanem a babának is szüksége van, hiszen néhány vitamin elengedhetetlen a kicsik egészséges fejlődéséhez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 31. szabo.daniel

A terhesség alatt, sőt már a fogamzás előtt fontos, hogy olyan vitaminokat szedjünk, amire nem csak nekünk, hanem a babának is szüksége van, hiszen néhány vitamin elengedhetetlen a kicsik egészséges fejlődéséhez.


Csak akkor, ha az orvos is felírja
Semmiképp ne szedjünk úgy gyógyszert, hogy azt nem beszéltük volna meg az orvossal. Fontos, hogy kikérjük egy orvos véleményét, mivel ő tudja megmondani, hogy milyen vitaminra vagy étrend kiegészítőre milyen mennyiségben van szükségünk. Kell, hogy tudjuk, melyik vitamin miért jó, mikor, milyen mennyiségben és miért kell szednünk. Ezzel nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kisbabánk egészségesen fejlődjön. Az alábbiakban leírjuk, melyik vitamint miért szükséges szednünk, emellett milyen ételekben találhatóak meg, hiszen emellett fontos a változatos táplálkozás is.

Folsav
Az egyik legfontosabb vitamin, amit már a fogamzás előtt 2-3 hónappal is érdemes szedni körülbelül az első trimeszterig. A terhes nőknek körülbelül kétszer annyi folsavra van szüksége a várandósság alatt. Ennek a vitaminnak a sejtosztódásban, növekedésben és az idegek egészséges kifejlődésében van nagy szerepe. Bizonyított tény, hogy aki rendszeresen szedett folsav tartalmú vitamint, annak kevesebb az esélye arra, hogy a babája nyitott gerinccel szülessen, mivel a folsav hiány agyi- és gerincvelő rendellenességhez vezethet. Folsavtartalmú ételek fogyasztásával is kiegészíthetjük étrendünket, mint például a kenyérrel, spárgával, brokkolival, cukorrépával, borsóval és naranccsal.

B-vitamin komplex
Tartalmazza az összes B-vitamint, amire szükségünk van. Ezek csökkentik a vetélés kockázatát, segítik az idegrendszer kialakulását, pótolják az energiahiányt és elősegítik a vérképződést. Sok kismama inkább kihagyná ennek a vitaminnak a szedését, mivel nem szeretnének elhízni, azonban a babának szüksége van rá. A B-vitamin különböző fajtái megtalálhatóak tejtermékekben, teljes kiőrlésű pékáruban, borsóban, banánban, burgonyában, hal- és tojásfélékben.