„Nem a bántalmazottakat kell elrejteni”

Hivatalosan május 1-jéig kell összegyűlnie 50 ezer aláírásnak ahhoz, hogy a parlament érdemben tárgyaljon a családon belüli erőszakról, gyakorlatilag azonban mindössze 10 napja maradt a kezdeményezőknek a limit teljesítéséhez, hiszen a hétvége és az ünnepnap miatt már a megelőző hét végén át kell adniuk az íveket. Halász Pálma biztos abban, hogy jó véghajrával megugorják a szintet, hétfőn éppen parlamenti frakciók szignózták az iratot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 17. szabo.daniel

Hivatalosan május 1-jéig kell összegyűlnie 50 ezer aláírásnak ahhoz, hogy a parlament érdemben tárgyaljon a családon belüli erőszakról, gyakorlatilag azonban mindössze 10 napja maradt a kezdeményezőknek a limit teljesítéséhez, hiszen a hétvége és az ünnepnap miatt már a megelőző hét végén át kell adniuk az íveket. Halász Pálma biztos abban, hogy jó véghajrával megugorják a szintet. Közben parlamenti pártok is támogatásukról biztosították a kezdeményezést.


Az akciót kezdeményező Halász Pálma lapunk megkeresésére elmondta, rohamtempóban gyűlnek az aláírások, pontos adat még nem áll rendelkezésére, ám biztos abban, hogy egy erős véghajrával meglesz a szükséges szám. A biztonság kedvéért parlamenti képviselőkkel is szignóztatja az ívet, hiszen amennyiben legalább 25 honatya is aláírja, úgy három hónapon belül – 50 ezer aláírás ide vagy oda – kötelesek napirendre tűzni a kérdést.

Halász Pálma emlékeztetett, 2010-ben próbálkoztak már, akkor 49 ezer 375 aláírás gyűlt össze, ami „pontosan a semmire volt elég”. A határidő lejárta után pár nappal bőven megvolt már a maradék is, ám azt akkor nem fogadták be.

Mint hangsúlyozta, e mostani kezdeményezést tavaly augusztusban adta be, vagyis hat hónapnyi kemény munka előzte meg a folyamatot, melynek végén az Alkotmánybíróság jóváhagyása után, az OVB zöld utat adhatott a gyűjtésnek.

Miért olyan fontos ez?
Az ötletgazda leszögezi: skandalum, hogy az olaszokon, az észteken és rajtunk, magyarokon kívül minden más európai ország megalkotta már (legutóbb éppen Románia) a saját vonatkozó törvényeit, noha idehaza például minden ötödik nő érintett, hetente pedig egy halálos áldozat is van. Az államnak – hangsúlyozta – meg kell védenie a polgárát, ha kell, a családtagjától is!
Halász Pálma szerint nem puszta jogi kérdésről van szó, hanem emberéletekről, ráadásul egy szenvedő alany nyolc-tíz évig jár bíróságra ma az ilyen ügyekben, amibe lelkileg tönkremegy, teljesen ellehetetlenül. Az ilyen „családi háborúba” keveredett gyermek helyzetébe pedig nem is nagyon kell belegondolnunk: vajon milyen jövője lesz? – tette fel költői kérdést.

A kezdeményező a kérdés esszenciáját abban látja, hogy ma a társadalom és a hatályos törvények teljesen fordítva működnek: eldugják a bántalmazottakat anyaotthonokba, míg az elkövetők vidáman élik mindennapjaikat.

„Nem a nőket, gyerekeket, kell anyaotthonba dugdosni, hanem elkapni és felelősségre vonni az elkövetőket, nemzetközi normák szerint” – fogalmazott.

Itt írhatod alá
Fontos, hogy érvényes szignóból kell az 50 ezer darab, ami az eddigi tapasztalatok alapján azt jelenti, hogy körülbelül 60-65 ezer aláírást kell összeszedni, mert sok formai hiba fordul elő az íveken. Aláírni a webről letölthető (http://alairas.atw.hu/) , kinyomtatható (és sokszorosítható) lapon is lehetőség van (csak A/4-es méretet fogadnak el), ezt a következő címre lehet postán beküldeni:
Halász Pálma, 1583 Budapest, Pf.: 11.
Természetesen önkéntesek országszerte több helyszínen is gyűjtenek.

***

Megtudtuk, hogy Halász Pálma hétfőn a parlamentben megszerezte az MSZP, a Jobbik és az LMP támogatását is. Az ívet Mesterházy Attila, Vona Gábor és Schiffer András teljes frakciója is aláírta. A kormánypártok szintén támogatásukról biztosították a kezdeményezést.