Nem akarok fogyózni! – Önkínzó fogyókúrák helyett

A legtöbb ember nem olyan életet él, amilyet az emberi szervezet igényelne. Az átlagosnál több stressz ér minket, keveset mozgunk, eszünk, amit rohanás közben tudunk. Mindez azt eredményezi, hogy – alkattól függően – testünkön nemkívánatos zsírpárnák vernek tanyát. Ha az elején kapjuk el a folyamatot, akkor lemondhatunk a csodákkal kecsegtető fogyókúrákról, megmutatjuk, hogyan.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 30. szabo.daniel

A legtöbb ember nem olyan életet él, amilyet az emberi szervezet igényelne. Az átlagosnál több stressz ér minket, keveset mozgunk, eszünk, amit rohanás közben tudunk. Mindez azt eredményezi, hogy – alkattól függően – testünkön nemkívánatos zsírpárnák vernek tanyát. Ha az elején kapjuk el a folyamatot, akkor lemondhatunk a csodákkal kecsegtető fogyókúrákról, megmutatjuk, hogyan.


A szervezet harminc éves kora körül átalakul, és több fázison megy keresztül életünk végéig, a lényeg ezekben, hogy egyre hatékonyabban raktároz, vagyis függetlenül attól, mennyit eszünk mennyiségileg, a bevitt táplálékból a legrosszabbak megülnek rajtunk. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, korán kell gondoskodnunk arról, hogy szervezetünk „másképp gondolkodjon”, és meg kell adni neki minden olyat, ami megkönnyíti a dolgát. Az anyagcserefolyamat felturbózásával egyszerűen és könnyen formában maradhatunk. Nem kell extra bevásárlás, nem kell kétfélét főzni, csak egy kicsit odafigyelni.

Többször keveset
Ha akkor eszünk, amikor eszünkbe jut, és ez gyakran óriási és rendszertelen időhézagokat hagy egymás között, akkor arra tanítjuk a szervezetünket, hogy készüljön fel minden eshetőségre: raktározzon, hiszen ki tudja, mikor kap legközelebb táplálékot. Ha többször eszünk keveset, és még az étel minőségére is odafigyelünk, szervezetünk hálásan mindent lebont, hiszen tudja, hamarosan újabb adag érkezik.
Nagyon fontos kiemelni a nap első étkezését, melyet – kultúránkat meghazudtolva – egyre kevésbé veszünk komolyan. Pedig még a legrohanósabb napokba is bele kéne férnie egy kis reggelinek, hiszen ilyenkorra már majdhogynem fél napja éhezik a testünk.

Mágikus grapefruit
A citrusfélék általában anyagcsereserkentők, étkezések után javasolt ezért fogyasztani belőlük. Aki viszont teheti, ne érje be egyszerűen citrommal, egyen grépfrútot! A benne található enzimeknek és savaknak köszönhetően ez a gyümölcs a rekorder a zsírégetésben. Napi egy grépfrút havi szinten mínusz kilókat jelenthet!

Fűszerek
Korábban már írtuk itt, a Családhálón, hogy fogyókúránál javasolt fűszeresebben enni, mert ezt az agy „dúsabb” ételként dekódolja, vagyis úgy érzi, kevesebbtől is jóllakik a gyomor. A csili emellett abban speciális és több, hogy kapszaicin tartalmának, és annak anyagcserére hatásának köszönhetően szinte minden fogyókúrás tabletta alapvető összetevője.

Langyos folyadék
Egy jó pohár hideg ital úgy hat reggel a szervezetünkre, mint a vekker csörgése ránk, hajnali négykor. Nem is csoda, ha magára húzza a takarót, és hallani sem akar a felébredésről. Ha viszont valami langyosat, testmeleget fogyasztunk, rögtön felébred és munkához lát.

Víz
Nem lehet eleget hangsúlyozni azt, ami élettanilag a legfontosabb számunkra. Testünk lényegében egy vízerőmű: vízre van szüksége a sejtek működéséhez, az anyagok továbbviteléhez, az emésztéshez, ezért mindenképp igyunk naponta legalább másfél liter vizet. Egy jó módszer a keveset ivóknak, ha már reggel kikészítik a napi adagot (egy fél literes palack elfér a táskában, reggelihez egy jó pohár, estére egy, meg nap közben a munkahelyen és meg is vagyunk!).

B-vitamin
Ha anyagcsere, akkor B-vitamin. Olyan, mint az autózáshoz a motor: ha nincs, nem megy. B-vitamint pedig túl kicsi mértékben viszünk be, ezért satnyul az anyagcserénk, félig szívódnak fel a finom falatok, ezért aztán akármennyit eszünk, hamar megéhezünk (nem hiába papolnak a tápanyagdús étkezésről). Táplálékkiegészítőként, vagy természetes formában (pl. hüvelyesek), de mindenképp gondoskodjunk a B-vitamin bevitelről.