Nem bírja kivárni az iskolakezdést? Így kösd le!

Mivel köthetjük le, mivel készíthetjük fel a nyáron a szeptemberi iskolakezdésre a “túl” kíváncsi és tudásszomjas gyereket? Szakértőnk ad tippeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 03. szabo.daniel

Mivel köthetjük le, mivel készíthetjük fel a nyáron a szeptemberi iskolakezdésre a “túl” kíváncsi és tudásszomjas gyereket? Szakértőnk ad tippeket.


Kérdés:

Gyermekem szeptemberben tölti a 7. életévét és kezdi az iskolát. Okos, ügyes, fogékony gyermek. Úgy érzem nehezen és lassan fog telni a nyár, mert már nagyon várja az iskolakezdést.

Kérdésem az lenne, mivel tudom lekötni, fejleszteni, előkészíteni őt a nyár folyamán, hogy segítsem az iskola első hónapjait, úgy érezze nyáron is fontos előkészület része.

 

Válasz:

 

Kedves Szülő!

 

Az iskolaérettség egyik jele, ha gyermeke ennyire érdeklődik és várja az iskolát, és persze ez a gondos szülői előkészítésnek is köszönhető. A legfontosabb, hogy „rápihenjen” az előtte álló feladatra, és frissen, lelkesen kezdje a tanévet. Egy élményekben gazdag nyár, amit családja, barátai körében tölt gyermekünk, igazán fel tud tölteni. Nem utolsó az sem, hogy még nem kell korán felkelni, és 8 órára beérni, mert ez sem kis feladat egy gyerkőcnek. Minden év végén látjuk, hogy nagyon elfáradtak a gyerekek, és év elején megdöbbentően jobb eredményeket produkálnak kipihenten. Viszont ha gyermeke nyitott a feladatokra, óvatosan írok néhányat, mert tényleg a pihenés az első!

Mint szülőknek, nem feladatunk a tananyag megtanítása, jobbnak tartom azokat a játékokat, amelyek olyan képességeket fejlesztenek, melyek elengedhetetlenek az iskolában. A nekik készült, szinte minden könyvesboltban kapható játékos előkészítő feladatlapok is hasznosak, ezekben is találunk ilyen típusú feladatokat. Szakboltokban, fejlesztő játékos üzletekben készségfejlesztő füzetecskékkel és a hozzá tartozó kirakókészlettel sokkal játékosabban is elérjük ugyanazt az eredményt, mint egy feladatlappal. A vidám, hétköznapi élethelyzetekbe ágyazott feladatok igazodnak ehhez a korosztályhoz. Íme néhány ötlet: