Nem biztos, hogy a te hibád, ha kövér vagy

Bár az esetek döntő többségében az elhízás oka az egészségtelen életmód, előfordulhat néhány speciális eset, amikor nem tehet róla a beteg, hogy meghízott. A hangsúly azért a néhányon van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 11. szabo.daniel

Bár az esetek döntő többségében az elhízás oka az egészségtelen életmód, előfordulhat néhány speciális eset, amikor nem tehet róla a beteg, hogy meghízott. A hangsúly azért a néhányon van.


Gyakori kifogás, ha valaki túlsúlyos, hogy “a családban mindenki ilyen”. Való igaz, hogy az elhízás esetében is megfigyelhető a családi halmozódás, de ez elsősorban annak köszönhető, hogy a gyerekek ugyanazokat az életmódbeli mintákat követik, mint amiket otthon láttak. Ebben az esetben sokkal nehezebb a váltás, a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás kialakítása és követése. Ami genetikailag meghatározott, az az, hogy mennyi zsírsejtet halmoz fel és mekkora zsírszövet kialakítására törekszik a szervezet, de ez nem végzetszerű, megfelelő életmóddal szintén korrigálható.

A hormonrendszer felborulása sokszor hízással jár

Az étrendtől független súlygyarapodás leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködése lehet. Ennek tünetei között szerepel a fáradékonyság, aluszékonyság, és a hízás is. Szélsőséges esetben kialakulhat mixoödéma is, ennek következtében az arc felpuffad, a vonások elmosódnak, a beteg lelassul, elbutul. A kórkép hormonpótlással gyógyítható. Hízáshoz vezet még a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése, vagy más néven a Cushing-szindróma is. Jellegzetes tünetei a hason megjelenő széles, lila striák, a pirospozsgás, holdvilágszerűen telt arc, és a vékony végtagok.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy maga az elhízás is okoz hormonproblémákat, és ilyenkor elég nehéz eldönteni, hogy melyik betegség okozza a másikat. Erre jó példa lehet a PCOS, (policisztás ovárium szindróma), ami a nők esetében jelentősen csökkentheti a teherbeesés esélyét. Előfordulhat még, hogy az endokrin (hormontermelő) szervek daganatos megbetegése áll az elhízás hátterében.