Nem drog, de “addiktív” – Energiaitalok vonzásában

Napjainkban egyre több fiatalt lehet látni kezében energiaitallal, manapság trendi dolognak számít, ha az ember így turbózza fel a reggelt, esetleg az esti bulit is. Az sem ritka, hogy alkohollal keverve fogyasztják a koffeint és taurint is tartalmazó "üdítőket". A veszélyekről Geist Gábor addiktológus szakértővel beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 28. czefernek.lena

Napjainkban egyre több fiatalt lehet látni kezében energiaitallal, manapság trendi dolognak számít, ha az ember így turbózza fel a reggelt, esetleg az esti bulit is. Az sem ritka, hogy alkohollal keverve fogyasztják a koffeint és taurint is tartalmazó “üdítőket”.


Szívdobogás, szédülés, verejtékezés, pánik. Az energiaitalos doboz már kora reggel ott a kézben, s az esti bulinak is gyakori kelléke. Pedig az aktuális közérzetünkre és az egészségre is káros hatása van a túlzott mértékű energia ital fogyasztásnak, és  ezek a hatások alkohollal keverve még inkább súlyosbodnak. S hogy valójában mennyire veszélyesek a fiatalok körében egyre népszerűbb stimulánsok? Rá lehet-e szokni, kell-e tiltani az energiaitalokat? Egyáltalán mire figyeljünk mi, szülők? Geist Gábor addiktológus szakértővel (http://geist.hu/) beszélgettünk.

Mitől olyan népszerűek ezek az italok?

Napjainkban az energia -és a  sportitalok piaca is erősödik az üdítők között, s a reklámok kapcsán némi összemosódást is meg lehet a termékekkel kapcsolatban figyelni. A fogyasztóra nem csupán az energiaitalok direkt reklámja hat, hanem az is, ha az ital megjelenik valamilyen más módon a médiában (interneten vagy egy népszerű műsor szponzoraként), ezek a hatások különösen a fiatal generációt célozzák. Itt már nem is csupán maga a termék válik vonzóvá, hanem a termékkel, a reklám által összekapcsolt életforma, amit jelképez. Stílus, érték és norma; „a sikeres fiatal mindig energikus”, mert „nincs idő a fáradtságra” – magyarázza az energiaitalokhoz való vonzódást Geist Gábor.

Cigi, alkohol, kávé helyett?

Az energiaitalok – a cigarettával és az alkohollal szemben – korhatár nélkül hozzáférhetőek mindenki számára. Ugyan néhány gyártó már feltünteti a csomagoláson a lehetséges mellékhatásokat, ám a gyakorlatban ez keveseket riaszt el a fogyasztástól. A szakember szerint ez nem jelenti azt, hogy az energiaital helyettesítő termékként kiváltaná a cigarettát vagy az alkoholt, inkább komplementer termékként jelenik meg. Vagyis, inkább kapcsolódhat valamilyen más élvezeti cikk használatához, ahogy például a kávé a cigarettához. Több felmérés eredményei azt mutatják, hogy sokan alkohollal fogyasztják együtt az energiaitalokat, s a legtöbb rosszullét is ilyen fogyasztási szokásokkal kapcsolatban jelentkezik.

Rohamszerű ivás

Sajnos a mai fiataloknál trend a rohamszerű ivás – figyelmeztet Geist Gábor. Ilyenkor a fiatalok egy bulit megelőzően- többnyire mielőtt a célállomást jelentő szórakozó helyre érnének- „feltankolnak”, vagyis gyorsan, nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak el, s esetleg később erre isszák rá az energiaitalt. Ez a fogyasztás fokozott egészségügyi kockázatot jelent. A szakember rámutat: Önmagában az energiaital túlzott mértékű fogyasztása esetén heves szívdobogás, szapora pulzus, magas vérnyomás, szédülés, verejtékezés, pánikérzés jelentkezhet. Ennél súlyosabb esetek azonban inkább olyanoknál fordulnak elő akik szív- és érrendszeri, vagy más betegségük miatt eleve fokozottabb kockázatnak vannak kitéve.

Nem drog, de “addiktív”

Az addiktológus arra is felhívja a figyelmet, hogy az energiaitalok hatását nem lehet összemosni a kábítószerek potenciáljával. Tehát az energiaitalok – túlzott mértékű – fogyasztása esetében olyan fizikai függőség nem alakul ki, mint egyes kábítószerek fogyasztásakor, mégis előfordulhat egyfajta (pszichés) hozzászokás. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres, nagy mennyiségű használatot követően, ha a szervezet nem jut hozzá a taurinhoz és a koffeinhez, a fogyasztó nyugtalanságot, fáradtságot, sóvárgást érzékel a “napi adag” hiányában.

Nézzünk magunkba!

A szülő sokszor helyteleníti a fiatalok különböző magatartásformáit, ha nem tudnak mértéket tartani, eljutnak odáig, hogy képtelenek kontrollálni viselkedésüket. Ezek a negatív minták, szokások azonban nem csupán a kamaszokat érintik. Minden generációnak megvan a saját negatív viselkedésmintája, és a szülőknek érdemes magukba nézni, felülvizsgálni saját mértéktelen fogyasztási szokásait. Ha jómagam mértéktelenül fogyasztok cigarettát, kávét, rendszeresen altatókat szedek orvosi rendelvény nélkül, s azt gondolom, hogy ez rendben van, mérlegelnem kell a párhuzamot, ha esetleg a gyerekem is hasonló utakra téved.

Szükség van szabályozásra?

Mivel Geist Gábor szerint ezek a termékek nagyon is vonzó értékeket közvetítenek a fiataloknak: nőiesség, férfiasság, erotika, adrenalin, agresszió, keménység, ördögiesség, ezek gyakorta szimbolikusan meg is jelennek a figyelemfelkeltő csomagolásokon, felmerül a kérdés: nem kellene mégis jogi úton megóvni a fogyasztókat a kockázatoktól? A szakértő szerint, ha e területen felmerülne a jogi szabályzás szükségessége, akkor annak inkább a gyártói, forgalmazói, kereskedői oldalt kellene céloznia, mint a fogyasztókat.

Az ő esetükben sokkal célravezetőbb, ha a nevelésben, kultúrában jelentkezik a megelőzés. Ha a gyerekek kezdetektől fogva tisztában vannak a kockázatokkal, sokkal nagyobb az esély rá, hogy az információk hatékonyan beépülnek a fiatal felnőttek szokásaiba, s így válhatnak felelős fogyasztóvá.