Nem is olyan ritka: egyszerre fiú és lány a baba

Egy éve él kétségek között egy moldovai házaspár. Még mindig nem tudják, hogy gyermekük fiú-e vagy lány. A kicsi ugyanis nemi szervek nélkül jött világra. A szülők Alexának nevezték el - olvasható a Borsonline-ban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 06. bencze.aron

Egy éve él kétségek között egy moldovai házaspár. Még mindig nem tudják, hogy gyermekük fiú-e vagy lány. A kicsi ugyanis nemi szervek nélkül jött világra. A szülők Alexának nevezték el – olvasható a Borsonline-ban.


Mint írják, az orvosok kiderítették, hogy szervezetében a női hormonok vannak túlsúlyban, ezért a család Alexának nevezte el. A kislány a vele született rendellenesség miatt egyéb egészségügyi gondok-kal is küzd: nem tudja visszatartani a vizeletét, gyakran szenved vesemedence-gyulladástól, belázasodik. Az anyuka abban reménykedik, hogy legalább a húgyúti vezetékeket rendbe tudják hozni az orvosok egy műtéttel, amire Moszkvában vállalkoznának húszezer dollárért.

A bulvárlap megkereste Budavári Zitát, a Bölcső Alapítvány elnökét, aki emlékezett hasonlkó esetre Magyarországon.

Czeizel Endre szerint hazánkban minden évben tízes nagyságrendben születnek hermafroditák.
„Sajnos megtörténik, hogy a kicsinek férfi nemi szerve és petefészke is van, sőt emellett számtalan más rendellenesség előfordul a nemi szervek kialakulásakor” – mondja dr. Czeizel Endre. Az orvos-genetikus professzor nem érti, miért kell több mint egy éve találgatni a gyerek nemét, és hormonvizsgálatokból következtetni.

Bővebben az esetről és az orvosok véleményéről ide kattintva olvashattok.