Nem mindegy, hova lövöd be

Társadalmi hovatartozástól, kortól és nemtől független viselet, amit – mai felfogás szerint – kultúránkban a divat miatt hordunk. Sokakanak nincs beleszólásuk sem, mert szüleik már csecsemőkorukban átszúratják a fülüket, máshol épp a szülői beleszólás hiánya mellett jelennek meg egyik napról a másikra a lyukacskák a tinik fülén. Ki gondolná, hogy ez nem csak a trendről szól?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 17. szabo.daniel

Társadalmi hovatartozástól, kortól és nemtől független viselet, amit – mai felfogás szerint – kultúránkban a divat miatt hordunk. Sokakanak nincs beleszólásuk sem, mert szüleik már csecsemőkorukban átszúratják a fülüket, máshol épp a szülői beleszólás hiánya mellett jelennek meg egyik napról a másikra a lyukacskák a tinik fülén. Ki gondolná, hogy ez nem csak a trendről szól?


Hallószervünk külső része, a kagyló és a cimpa, vagyis a fül különleges testrészünk: formája megegyezik a felnőttkori formájával, gyerekkori alakjához és arányaihoz képest csak méretében változik. Ez alól nyilván kivétel, ha egy csecsemő „elaludt” füllel jön a világra, de onnantól, hogy kisimult a fülecske, már a felnőttkori fül miniatűrjével állunk szemben.

A fül emellett a keleti orvostudományban is fontos szerepet tölt be. A fejvégi végszerven (egyébként a talphoz hasonlóan) megtalálhatóak belső szerveink reflexpontjai, melyek stimulálásával hathatunk azok működésére. Ha stimuláljuk a vesénket egy gyógyszerrel, az hatni fog, és ha a testünk egy akupunktúrás pontján stimuláljuk a vesére ható pontot, az is hatni fog. A különbség csak az, hogy a gyógyszerről tudjuk, hogy bevettük, míg a fülcimpa egyes zónái és jelentőségük jobbára ismeretlenek számunkra.

Dr. Palotai Katalin 1981-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, 1989-től tanulja az akupunktúra tudományát, 1992-től saját akupunktúrás rendelőt is fenntartva. A fülcimpa átlyukasztásával és a fülbevalóhordási szokásokkal kapcsolatos kérdésekre összefoglalóan azt a megnyugtató választ adta, hogy a rossz helyre tett fülbevaló rövid távon nem okoz komoly problémát. Kutatások bizonyítják továbbá, hogy a fül egy bizonyos pontján elhelyezve egy pl. fülbevaló kifejezetten pozitív élettani hatásokat gyakorolhat.
Hol az ideális helye a fülbevalónak?

A megfelelő pont a fülcimpa közepe, ennek pontos helyét két átlós vonallal könnyen meghatározhatjuk. Dr. Palotai szerint a fülbevaló behelyezése lényegében állandó ingerlését jelenti a megfelelő pontoknak, ezért nagyon figyelmesen kell megválasztani az egyes ékszerek helyét. Állítólag a matrózok, akiktől a fülbevalóhordás divatja ered, azért fúrták ki a fülüket, hogy egészségesek maradjanak. Dr. Palotai ezt a legendát megerősítve vallja, hogy a rendesen  és a fülcimpa közepére fúrt lyuk nem okozhat bajt.

Hova ne kerüljön?
Ne, de legalábbis fenntartásokkal fúrassuk a cimpa egyéb részeire, ill. a kagyló porcos területeire a fülbevalókat. Dr. Palotai szerint az ezeken a pontokon lévő fülbevalók, akárcsak a körültekintés nélkül felhelyezett piercingek, nemcsak káros, de kifejezetten súlyos következményekkel is járhatnak. Persze fontos az időfaktor. Egy estén át szinte bárhol viselhetünk ékszert, de 20-30 éven át egy rossz helyre fúrt pl. sorozatfülbevaló a szakember szerint akár a gerincműködést is tönkreteheti.

Klipsz vagy fúrás?
A fül kifúrása egy olyan seb, amely egész életünkben megmarad. Nem kell ezt magyarázni olyan extrémebb esetekben, mint pl. a fültágítók, ahol látványos lyuk marad hátra az ékszer eltávolítása után, de még a legkisebb fülfúratok is életünk végéig egy kis pöttyként ott fognak díszelegni a cimpánkon. Van, akit zavar szülei döntése, amikoris gyermekkorában fülbevalót tetettek be neki, és egyre többen döntenek amellett, hogy megadják a gyerekeknek a lehetőséget, hogy felnőtt(ebb) korukban vállalhassák opcionálisan azt a kis esztétikai pluszt. Viszont nem mindig érdemes pálcát törni a radikális furatás mellett: manapság számtalan „klipszes” megoldás létezik, és a különbség a rendes fülönfüggőkhöz képest valóban alig észrevehető.

Minél fiatalabb, annál kiszámíthatatlanabb
Bár maga a fülalak nem változik, a mérete arányosan igen. A növekedési vektorokat azonban még szakember sem tudja pontosan kiszámítani, egyetlen pont kivételével, amit az ideális fülbevaló-helyként megjelölt pont: a fülcimpa közepe. Ez a pont felnőtt korunkban is ugyanott lesz, ide bátran lehet fülbevalót tetetni.

Kozmetikus vagy orvos lője be?
Dr. Palotai szerint két fontos dologra kell figyelni, és ezek egyike sem függ össze a fül kilyukasztójának személyével: a sterilitásra és a fülbevaló anyagára. Természetesen tiszta és higiénikus körülményeket kell biztosítani a fülbelövéshez, legalább helyi szinten (vagyis a cimpánál). Emellett oda kell figyelni arra, hogy az első fülbevaló anyaga lehetőleg orvosi acél legyen (kérésre szinte minden fülbevalót árusító helyen lehet ilyet kérni, általában ezek egyszerű, diszkrét darabok), ezután pedig figyelni kell a fül toleranciájára. Van, aki csak aranyat, van, aki csak ezüstöt tud hordani, és vannak fülek, akiknek teljesen mindegy, milyen anyagú fülbevaló lóg bennük.

Figyeljünk oda!
A fül és a fülbevaló tehát nem csupán esztétikai kérdés, és főként nem egy nyom nélkül múló hóbort. Ezért főleg szívleljük meg Dr. Palotai Katalin ide vonatkozó gondolatait: „Az emberek jó része ma a legváltozatosabb helyeken hord piercingeket, aminek lehet káros következménye is. Nem minden akupunktúrás pont reagál jól az állandó ingerlésre, márpedig a piercing ezt jelenti a szervezet számára. Jó lenne ha ez tudatosulna az emberekben, nem pedig csak a betegségek jelentkezésekor ijdenének meg.”
Az akupunktúráról részletesebben a doktornő honlapján olvashatnak: www.akupunkturasorvos.hu