Nem tudtam, hogy terhes vagyok! – megtörténhet?

Február végén adtunk hírt arról a nem mindennapi esetről, mikor egy kismama sérvre gyanakodva ment be a kórházba, és a vizsgálat során kiderült, hogy terhes, sőt 15 óra múlva meg is szült. A kommentek jó része hitetlenkedve fogadta a történetet. Annak jártunk utána, vajon tényleg létezhetnek-e ilyen esetek?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 12. bencze.aron

Február végén adtunk hírt arról a nem mindennapi esetről, mikor egy kismama sérvre gyanakodva ment be a kórházba, és a vizsgálat során kiderült, hogy terhes, sőt 15 óra múlva meg is szült. A kommentek jó része hitetlenkedve fogadta a történetet. Annak jártunk utána, vajon tényleg létezhetnek-e ilyen esetek?


Bármennyire hihetetlen, nem is olyan ritka az az élethelyzet, amikor a kismama nem veszi észre, hogy gyereket vár és egy ártalmatlan kontroll vizsgálat során értesül a hírről. Az orvostudomány sok olyan esetet regisztrált már, mikor az “örömteli hírek” az utolsó pillanatban derülnek ki. Olvasóink között is vitát váltott ki, mennyire reális, hogy a megszokott testsúlyváltozás esetén sem észlelik az áldott állapotot.

Tény, hogy egy molettebb nő esetében nem vagy nem annyira látszódik meg a terhesség, és akár hónapokig észrevehetetlen a változás, azonban vékonyabb testű kismamáknál ugyanúgy előfordulhat ez a képtelenség!

Egy fiatal, huszonéves lány évek óta fogamzásgátlót használt, majd lecserélte az addig szedett gyógyszert egy másikra. Ezalatt továbbra is együtt volt barátjával, rendszeresen menstruált is. Pár hónap elteltével arra lett figyelmes, hogy sűrűn kell mosdóba járnia, és emiatt felkereste nőgyógyászát, hogy a kellemetlen és nem múló felfázásra megoldást találjanak. A körülbelül 50 kilós nő vékony testalkatán semmi nem látszódott, de a rendelőből már azzal a tudattal jött ki, hogy 4 hónapos kismama. Ugyan az ehhez hasonló történetek nem mindennapi esetnek számítanak Magyarországon, de valóban léteznek.

Az agyban dől el?

A nem mindennapi esetnek van egy pszichológiai vetülete is. Az egyik fórumon erről vitázó kismamák közül egy pszichológus az alábbiakat írta: De a jelenség létezik: olyan esetekben, amikor a személy “létezését” alapvetően megrengetné a terhesség. A fórumozó példaként említette azt az élethelyzetet, hogy a nő nem a férjétől terhes. Ilyenkor tudat alatt persze tisztában van az igazsággal, azonban annyira elnyomja magában ezt az érzést (mondhatni strucc módjára a fejét a homokba dugja), mert úgy gondolja (tudat alatt), hogy amire nem gondolunk, az nincs is, mert ez nem lehet igaz, ez velem nem történhet meg – tette hozzá. Véleménye szerint ez egy teljesen beszűkült tudatállapot. Kitért arra is, hogy a terhességi tünetek meg-, azaz pontosabb félremagyarázására is van válasz: gyomorrontás, bélgörcs, hízás, puffadás. A tagadás esetén a kifogások tárháza szinte végtelen.

Epizódok az érintettekkel

Természetesen a média is foglalkozott már ezzel a jelenséggel. A TLC csatorna Nem tudtam, hogy terhes vagyok című sorozata olyan hihetetlen eseteket mutat be, amikor a leendő anyák nem vették észre, hogy terhesek – egészen gyermekük megszületéséig. Az epizódokat az események újrajátszása, és az érintettekkel folytatott beszélgetések teszik még érdekesebbé.