Népi praktika kismamáknak!

A körömvirág az egyik legrégebbi múltra visszavezethető gyógynövény. Régóta használják enyhítő gyógyírként fogfájásra és méhcsípésre. A háborúk idején sebgyógyításra alkalmazták, de ez a különleges növény gasztronómiai hagyományokkal is büszkélkedhet. A középkori szakácsok levest főztek belőle, vagy salátába tették.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 11. bencze.aron

A körömvirág az egyik legrégebbi múltra visszavezethető gyógynövény. Régóta használják enyhítő gyógyírként fogfájásra és méhcsípésre. A háborúk idején sebgyógyításra alkalmazták, de ez a különleges növény gasztronómiai hagyományokkal is büszkélkedhet. A középkori szakácsok levest főztek belőle, vagy salátába tették.


A szépségápolási termékek alapanyagaként is megtalálható körömvirág elengedhetetlen kelléke egy modern kismama alapfelszerelésének. A terhesség alatt, az egyre növekvő pocakot a terhességi csíkok ellen védi a körömvirág krém, de kiváló szer a kialakulófélben lévő visszér ellen is. A szülés után az aranyér egyik csillapítója, a babákat pedig a pelenkakiütés ellen védi. A leforrázott virág, teaként elkészítve megkönnyíti az emésztést, de fogíny ápolására, szájvízként is használják. Kenőcsként a nehezen gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására használják, de enyhíti a makacs viszketést, valamint a rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladást is. A mai konyhaművészet az ehető szirmokat rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények, pudingok, saláták fűszerezésére, színezésére használhatja. A körömvirágmag-olaj gyorsan száradó festékek előállítására is alkalmas.