Nyolc téli tipp a szép bőrért

Bőrünk a téli időszakban sem lélegezhet fel, noha ilyenkor teljesen más veszélyeknek van kitéve, mint például a nyári napfényben. Első számú ellenség a levegő alacsony páratartalma, amely a száraz irritált bőrért, az ekcéma jelentkezéséért is felelős. Íme, nyolc tuti tipp, ami segít ellensúlyozni a levegő szárazságának negatív hatásait!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 25. czefernek.lena

Bőrünk a téli időszakban sem lélegezhet fel, noha ilyenkor teljesen más veszélyeknek van kitéve, mint például a nyári napfényben. Első számú ellenség a levegő alacsony páratartalma, amely a száraz irritált bőrért, az ekcéma jelentkezéséért is felelős. Íme, nyolc tuti tipp, ami segít ellensúlyozni a levegő szárazságának negatív hatásait!


Használjunk párásítót!

Mivel télen az ablakokat zárva tartjuk, a fűtés viszont folyamatosan megy, a lakások levegője extrém szárazzá válhat. Ez az első számú oka a téli bőrviszketésnek és ami még rosszabb, az ekcémának. Ezért aztán elengedhetetlenül fontos valamilyen párásító használata. Ha nem szeretnénk egy drága párásító rendszerre beruházni, akkor is van megoldás: manapság már igen kedvező áron kaphatunk kisebb szerkezeteket, amelyek segítenek a lakás levegőjét egyensúlyban tartani. A lakás három-négy pontján helyezzünk el párásítót, hogy megóvjuk bőrünket a kiszáradástól és megelőzzük a repedezett, viszkető bőr érzését.

Váltsunk olaj alapú hidratálóra!

Minél több olajat tartalmaz egy hidratáló, annál hatékonyabban véd a kiszáradástól. Ezek  kenőcs formában tartalmazzák a legtöbb olajat (a hivatalos definíció szerint 80% olajból és 20% vízből állnak). Ez a víz-olaj emulzió védőréteget képez a bőrön, és hatékonyabban védenek, mint a krémek és testápolók. Ezek a kenőcsök különösen hasznosak, ha a páratartalom alacsony. Vigyázzunk, mert nem alkalmazhatóak olyan testtájakon, ahol könnyedén kiizadunk, felmelegszünk.

Hidratáljunk gyakran!

Akármi mellett is döntünk, télen a bőrünket gyakrabban kell kényeztetni, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket!

Mielőtt kimegyünk a szabadba…

Vigyünk fel nagyobb réteg hidratálót azokra a testrészekre, amelyek ki lesznek téve a hidegnek és a téli napfénynek. Jó, ha a krém valamilyen széles spektrumú fényvédőt is tartalmaz. Az arc és a kéz mindenképpen érintett, és különösen fontos megfelelő táplálásról gondoskodnunk, ha nem tudjuk, mennyi ideig tartózkodunk a szabadban.

Fontos az UV-védelem

Tévhitekkel ellentétben a fényvédő használata télen is fontos, mert a nap káros hatása egész évben érvényesül. Ráadásul a homok és a hó is visszaveri a sugarakat.  Ma már több olyan termék kapható, amely egyesíti a zsíros, hidratáló krém és a fényvédő hatását. Ha nem tudunk dönteni, kérjünk tanácsot a gyógyszertárban vagy bőrgyógyásztól.

A kesztyű a bőr barátja

A kesztyű nem csak a hideg ellen jó, de a kéz bőrének védelmére is kiválóan alkalmas.  Válasszunk olyan anyagból készült darabot, amely meleg, száraz ugyanakkor nem irritálja a bőrt. Erre különösen alkalmas egy pamut bélésű gyapjúkesztyű.

Öltözzünk rétegesen

A semmiből előbukkanó viszketés leggyakoribb kiváltó oka az izzadás és túlhevülés. Ha rétegesen öltözködünk, azzal lehetővé tesszük, hogy mindig csak annyi ruha legyen rajtunk, amennyi szükséges. Ügyeljünk rá, hogy közvetlenül a bőrünkkel csak laza pamutszövet érintkezzen!

A nedves ruhát és cipőt azonnal vegyük le!

Ezek ugyanis irritálhatják a bőrt, és a bőr gyulladását okozhatják.