Nyúlajak és farkastorok

A köznyelvben nyúlajaknak illetve farkastoroknak is nevezett fejlődési rendellenességek, az ajak- és szájpadhasadék körülbelül minden ötszázadik babát érintenek. Az ajakhasadék a fiúknál, a szájpadhasadék a lányoknál gyakoribb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 25. bauknecht.hajnalka

A köznyelvben nyúlajaknak illetve farkastoroknak is nevezett fejlődési rendellenességek, az ajak- és szájpadhasadék körülbelül minden ötszázadik babát érintenek. Az ajakhasadék a fiúknál, a szájpadhasadék a lányoknál gyakoribb.


 

A terhesség 5-9. hetében jön létre úgy, hogy az ajak-ill. a szájpadnyúlványok összecsontosodása nem következik be. Pontos oka nem tisztázott, de ha a családban előfordult már ilyen, akkor akár 3-6%-os is lehet a valószínűsége. Sugárártalmak, egyes gyógyszerek (pl. epilepszia elleniek), dohányzás, ill. pszichés hatás is okozhatja.

Megelőzés

A tervezett terhesség kezdete előtt három hónappal szedett folsav nagymértékben csökkenti a valószínűségét.

Kezelés

Az ajakhasadékot 3, a szájpadhasadékot 9-12 hónapos korban műtik. A betegek kezelése nem egyedül a gyermek- vagy szájsebész feladata, fül-orr-gégész, logopédus, fogszabályzó orvos, plasztikai sebész is mind közreműködnek, hiszen többféle panasszal járhat együtt ez a betegség. Beszédfejlődés késése, orrhang, hibás kiejtés, fogazati, rágási rendellenesség.

A kezelés tehát nem ér véget az első műtéttel, követni kell a gyermek fejlődését, szükség esetén akár felnőttkorig is. Ha a logopédia nem eredményes, akkor később újabb műtétre is szükség lehet.

Hasadékos babák szoptatása

Az ajak- és szájpadhasadékos gyermek nehezebben szopik. Nem képes vákuumot képezni a szájában szoptatáskor, így nyelvével préseli ki a tejet az emlőből. Ez nehezíti a feladatát, érdemes szoptatás előtt a mellett masszírozni, hogy könnyebben jöjjön neki. Egy speciális, méretre készült lemez segítségével a szájpadhasadék elzárható, így a szopás lehetővé válik. Ez a lemez szűkíti is a hasadékot még a műtét előtt.

Az egyoldalú szájpadhasadékkal tehát általában megy a szoptatás, kétoldali hasadék esetén sokkal nehezebben. Kapható kifejezetten nekik kitalált cumisüveg, aminek segítségével a lefejt tejet megkaphatja, de fontos ezeknek a babáknak a szopás is, hiszen ennek révén erősödnek az arcizmok, alakul ki a normál beszédfejlődés. Mindenképpen forduljunk szoptatási tanácsadóhoz, ők a legtöbb helyzetben tudnak segítséget nyújtani! www.lll.hu

Bíztató, hogy az ezzel a rendellenességgel született gyermekek fizikai és szellemi tevékenysége semmiben nem marad el a kortársaktól, teljes értékű életet élnek a megfelelő időben elvégzett műtétnek és a rendszeres gondozásnak köszönhetően.