Óriásbaba született Debrecenben + FOTÓ!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 14. bencze.aron

A családot és az orvosokat is meglepte az augusztus 8-án Debrecenben született Erdős Zselyke, aki 6300 grammal és 63 centivel látta meg a napvilágot.


Az ultrahang-felvételek alapján az orvosok sem számítottak arra, hogy Magyarország talán legnagyobb babája fog megszületni a debreceni Kenézy Kórházban, ami egyben az ápolóként dolgozó édesanya munkahelye is.

Erdős Tünde, Zselyke édesanyja kedden az MTI-nek beszámolt róla, hogy a családba második gyermekként érkezett kislány császármetszéssel született meg, vasárnap óta pedig már hajdúböszörményi otthonukban jár csodájára a rokonság és a sajtó is. „Nem mutattak ki cukorbetegséget a babánál, és a családban sem tudunk hasonló esetről, a terhesség alatt pedig nem szedtem magzatvédő szereket, így rejtély, mitől nőtt ilyen nagyra a kislányom” – mondta a boldog anya.

Mint mesélte, a kis Zselyke nagyon jól érzi magát otthon, éjszakánként nagyokat alszik, nappal pedig sok vendéget fogadnak, hiszen a látogatók is tudják, hogy valószínűleg Zselyke az ország legnagyobb csecsemője. 2009-ben egy 64 cm-es, 6,2 kg-os óriáscsecsemő született Miskolcon.

Rekorderek a nagyvilágban

Az Index összegyűjtötte a hasonló eseteket a különböző kontinensekről. Íme a végeredmény: 2005-ben Brazíliában született egy 8 kilós csecsemő. Idén februárban született meg a legsúlyosabb kínai csecsemő, 7 kilóval.

Egy lengyel nő 2007-ben Szczecinben 7130 grammos, 66 centiméteres kisfiúnak adott életet, ezzel ő tartja Lengyelországban az országos rekordot. Születési súly tekintetében már az öt kilogrammot meghaladó újszülöttek is ritkaságszámba mennek, egy hatkilós bébi pedig valóságos jelenségnek számít, de a több mint hétkilós kisfiú igazi nehézsúlyú bajnok. Ilyen testsúlyt normál körülmények között hat-hét hónapos korukra érnek el a csecsemők. Az átlagos újszülött súlya 3,4 kg.

A világ legnagyobb csecsemője egyébként a kanadai Anna Haining Bates fia volt. Anna Bates 1846-ban 8,2 kilóval született, és később a 227 cm-es magasságot is elérte, volt, hogy 159 kilót nyomott. 42 évesen halt meg. A fia túlszárnyalta, 1879-ben 10,8 kilóval és 71 centivel jött a világra, de csak 11 óráig maradt életben.

Alexander Karelin, a szovjet kötöttfogású birkózó 6,8 kilósan jött a vilgára.