Oroszország nem ad gyereket a francia melegeknek

Az orosz gyermekjogi biztos kizárta, hogy a franciaországi azonos nemű párok orosz gyermekeket fogadhassanak örökbe - Pavel Asztahov nyilatkozatát a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap közölte.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 06. bencze.aron

Az orosz gyermekjogi biztos kizárta, hogy a franciaországi azonos nemű párok orosz gyermekeket fogadhassanak örökbe – Pavel Asztahov nyilatkozatát a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap közölte.


Franciaország a negyedik helyen áll azon a listán, amelyen a legtöbb orosz gyermeket örökbefogadó államok szerepelnek. Az újság beszélgetésre hívta meg az orosz gyermekjogi biztost, akitől Moszkva hivatalos álláspontját kérdezték annak okán, hogy Franciaországban éles társadalmi és törvényhozási vita folyik a melegházasságok engedélyezéséről. Pavel Asztahov elmondta: Oroszország álláspontját az alkotmány és a családjogi törvény is kifejti, amely szerint a házasság egy nő és egy férfi szövetsége. 

Az orosz gyermekjogi biztos az ENSZ gyermekjogi konvenciójára is hivatkozott, mondván, hogy a nemzetközi egyezmény kimondja: a gyermekeknek joguk van anyára és apára egyaránt. A felnőtteknek viszont nincs feltétlen joguk a gyermekhez. 

Párizsban a múlt szombaton több órás vita után fogadta el a melegházasság engedélyezését kimondó cikkelyt a francia nemzetgyűlés. A vita várhatóan még hetekig tart, mivel a jobboldali ellenzék 5300 módosító indítványt nyújtott be a szocialista törvénytervezet ellen. A francia kormánypárt február 12-ére tervezi az ünnepélyes szavazást az azonos neműek házasságának engedélyezéséről. 

Pavel Asztahov a Rosszijszkaja Gazeta munkatársaival folytatott beszélgetés során azt is megemlítette, hogy francia barátai helyeslik az Oroszországban egyre magasabb szinten megszülető jogi szabályozást, amely tiltja a homoszexualitás propagandáját a fiatalkorúak körében.  

Az orosz törvényhozás alsóháza január 25-én első olvasásban, elsöprő többséggel fogadta el azt a – jogvédők által sokat bírált – jogszabályt, amely a kiskorúak körében tiltaná és büntetné a homoszexualitás propagandáját. A törvénysértőkre komoly pénzbüntetés vár. Jogi személyekre akár 500 ezer rubeles (3 és fél millió forintos) büntetést szabhatnának ki Oroszországban. A jogszabály vitája még nem ért véget. Hasonló tiltás regionális szinten – Szentpéterváron és Novoszibirszkben – már tavaly óta hatályban van.