Össze tudjátok hozni a szexet gyerek mellett?

A legjobb fogamzásgátló a kisgyerek - nyilván sok pár jutott már erre a következtetésre átvirrasztott éjszakák, remekül időzített felébredések, a legalkalmasabb pillanatban benyitó csemeték és az egyre ritkább, egyre rövidebb és célratörőbb szex miatt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 05. czefernek.lena

A legjobb fogamzásgátló a kisgyerek – nyilván sok pár jutott már erre a következtetésre átvirrasztott éjszakák, remekül időzített felébredések, a legalkalmasabb pillanatban benyitó csemeték és az egyre ritkább, egyre rövidebb és célratörőbb szex miatt.


Évekig diétán
– Aki azt állítja, hogy ugyanolyan a szexuális élete és kedve, mint a gyerekek előtt, az hazudik, vagy huszonnégy órás bébiszittere van – panaszkodik Sára. – Nekem két olyan gyerek jutott, akik nem alusszák át az éjszakát. Ráadásul korán visszamentem dolgozni, építkezni kezdtünk, ezért öt éve krónikus kialvatlanságban szenvedek. Még ha bennünk ég is a tűz, azt megszervezni, hogy a két gyerek egyszerre aludjon, elég nehéz. Igaz, a férjem is felkel éjszaka a gyerekekhez, ő is ugyanolyan fáradt, együtt sírunk-nevetünk, de ez azért kevés szex helyett. Mindketten tudjuk, hogy ez csak átmeneti állapot, és később könnyebb lesz, de mikor lesz az a később? A legszebb éveink gyakorlatilag szexmegvonással telnek.

Felfedezőúton
– A kicsi születése óta ritkább a szex az életünkben, de színesebb lett, és javult a minősége – mondja Réka. – A lakás minden pontját felfedezzük akár fényes nappal is, ha úgy látjuk, hogy a kicsi egyedül is elvan a járókában. Éjszaka, mivel egy szobában alszik velünk, már nem lehet olyan önfeledten hangoskodni, nehogy felébredjen. Olyan nálunk is előfordult, hogy elképzeltem, milyen jó is volna most huncutkodni egy kicsit, már csak pár perc és elalszik a gyerek, de a következő pillanatban az igazak álmát aludtam.

Összeesküvés
– A kisfiunk érkezése teljesen megváltoztatta addigi életünket, a szexuális életünket is beleértve – meséli Szekeres Anna, aki hét éve van együtt a párjával. – Bár az első hónapokban életem sem igazán volt, nemhogy szexuális.
A most egyéves Bendegúz kezdettől fogva velem alszik, ebben közrejátszott az is, hogy öthetes volt, amikor egy baleset következtében eltört a bokám. Hat hétig feküdtem, ezért az éjszakai szoptatásokat csak így lehetett megoldani, a férjem pedig kiűzetett a nappaliba a kinyitható kanapéra.
Ebben a helyzetben kellett tehát megszervezni az esti pásztorórákat. A menetrend általában a következő: a gyereket elaltatom a hálószobában, majd óvatosan kiosonok a szomszédos nappaliba, és igyekszünk maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló időt. Az biztos, hogy régen nem voltunk rákényszerítve a szervezésre, nem kellett csendben lenni, néha lélegzetvisszafojtva fülelni, hogy “Szerinted felébredt? Nem hinném… vagy mégis?”
A gyerek születése előtt voltaképpen akkor voltunk együtt, amikor csak szerettük volna. Most mindketten várjuk, tervezzük az esti randikat.
A gyerek persze szuperintenzív antennákkal figyel minket, és a legjobbkor sír fel, vagy hangos és egyértelmű mammammammázásba kezd. Nincs mit tenni, ilyenkor be kell menni, és hát vagy lesz folytatás, vagy nem.

Nagycsaládos bűvészmutatványok
– A férjemmel húsz éve vagyunk házasok, januárra tizenkét gyerekünk lesz – meséli Dóri. – Most költöztünk nyáron családi házba, így már kényelmesen elférünk, egyedül az ikrek okoznak majd kavarodást az alvással kapcsolatban, mert velünk lesznek egy szobában. Számukra egyelőre nincs máshol hely. Ekkora családban nem lehet bárhol szexuális életet élni, mert a gyerekek éjszaka is járkálnak, az egyik inni akar, a másik vécére megy, vagy a nagyok későn jönnek haza. Csak egy megoldás van: csendben megoldani a dolgokat, de még így is megvan a veszélye, hogy ránk nyitnak. Már előfordult egyszer-kétszer, szerencsére takaró alatt voltunk, és nem vetkőztünk le egészen. Ha a gyerekek nagy része elmegy nyaralni, a többieket meg a nagymamákra bízzuk egy-egy hétre, akkor jut egy kis időnk egymásra. Na persze a kicsik ott vannak velünk, de ők szerencsére nem járkálnak éjjel, csak kiabálnak vagy felsírnak. A szeretkezés megszakításában nagy gyakorlatunk van, erre sajnos nagyon gyakran rákényszerülünk. De a gyerek az első, a párom is így véli, ő is felkel éjszaka segíteni. Ha nagyon fáradtak vagyunk, olyan időszak is előfordul, amikor öt alkalomból háromszor-négyszer belealszunk… nagyon ciki, de így van. Pedig az egymás iránti vonzalom nagyon is eleven bennünk. Az elején voltak mélypontjai a házasságunknak, de szerencsére már minden rendben van. Felnőttünk a feladathoz.

Mit lehet itt tenni?!
Nézz magadba: valószínűleg te sem szerettél arra gondolni, hogy szüleid szexuális életet éltek, élnek ma is. A kisgyerek akár a másik szobából, akár a szülei ágyában, alvó vagy félig alvó állapotban, vagy akkor, ha véletlenül rátok nyit, akaratlanul is tanúja lehet szeretkezéseteknek. Ez nem baj, nem éri megrázkódtatás, ha a szexet pozitív eseményként érzékeli. Legyen számára természetes, ha apa és anya megpuszilják, átölelik egymást. Az ő szemszögéből a szexualitás is ennek a szerelemnek a része. Ha indulataitokat nem szégyellitek (biztosan hallotta már a kicsi, ahogy veszekedtek), akkor jó lenne, ha pozitív érzéseiteknek is hangot adnátok. Ne azt érezze a gyerek, hogy ez valami tiltott dolog, valami tabu, mert ez feszültséget kelt benne. Akár ti magatok is szóba hozhatjátok előtte az esetet, akár csak egy megjegyzés erejéig (de jót játszottunk este apával), és a gyerekben máris pozitív érzéssel kapcsolódik össze az addig feszültséget keltő, feldolgozhatatlan élmény. Persze nyilván minden szülő arra törekszik, hogy ne zavarják meg szex közben, de nem abból származik a baj, ha meghall vagy meglát valamit a gyerek, hanem abból, ha ezt nem kezelitek megfelelően, ha ijesztő vagy tiltott dolgot sejt a háttérben.